Tirza

De teloorgang van een verloren ziel

8653-tirza-c

Na het zien van het toneelstuk bij het Zwevegems Teater kon het niet lang uitblijven alvorens wij de film een kans zouden geven. Ik ging op zoek bij Google Play Movies en vond daar deze ‘Tirza’. De film vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester. Nadat zijn vrouw hem verlaten heeft, wordt hij door zijn werkgever vervroegd op pensioen gestuurd. Bovendien verliest hij al zijn geld in één of ander dubieus beleggingsfonds. Hij woont alleen met zijn dochter Tirza, een bijzonder intelligente jonge dame. Ze vertrekt naar Namibië met haar nieuwe vriend Choukri. Als Hofmeester een hele tijd niets meer van haar hoort, reist hij haar achterna. Daar ontmoet hij de jonge Kaisa, aan wie hij zijn diepste geheimen toevertrouwt.

tirza1
Gijs Scholten Van Aschat & Sylvia Hoeks
tirza3
Gijs Scholten Van Aschat & Keitumetse Matlabo

Anders dan in het toneelstuk en, naar ik hoor, het boek, is het uitgangspunt hier niet het afstudeerfeest van Tirza, maar de reis van Hofmeester naar Namibië. Waar we ons in het toneelstuk enkel het laatste half uur in Afrika bevinden, is dat in de film meer dan een uur. Aan de hand van flashbacks krijgen we een inkijk in het leven van het hoofdpersonage en zijn bijna onmogelijk grote liefde voor zijn dochter. Jammer, omdat hiermee het interessantste van het verhaal wat naar de achtergrond verschoven wordt. Telkens we terugkeren naar het verleden, kent de film een heropleving. Het stuk in Afrika sleept wat en heeft bovendien een aantal overbodige scènes (zoals de met slechte CGI gemaakte scène op het strand met de hyena en de zeehond).

tirza-3
Gijs Scholten Van Aschat & Sylvia Hoeks

Gijs Scholten van Aschat laat hier echter zien dat hij een schitterend acteur is en weet perfect de dualiteit van zijn personage te vatten. Deze man wordt door de liefde voor zijn dochter gedreven naar het randje van de waanzin. Hij krijgt goed weerwerk van de piepjonge Keitumetse Matlabo. Ook Johanna ter Steege is goed op dreef als zijn bitcherige ex. Wellicht had de film baat gehad bij een kortere speelduur, maar gelukkig blijft het verhaal van de teloorgang van Hofmeester interessant genoeg voor de kijker.

Regie: Rudolf van den Berg

Met: Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege, Abbey Hoes, Jeroen Spitzenberger &  Keitumetse Matlabo

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Ik vind dit wel een mooie Nederlandse film. Spannend en misleidend tot het einde.

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Was niet slecht, maar ik vond het toneelstuk veel mooier 🙂

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s