Tirza (Sophie Kassies) door het Zwevegems Teater

Een destructieve vader-dochter relatie

16426123_754355991380788_7405915430343541524_n

In 2006 schreef Arnon Grunberg Tirza. Het werd uitgegeven in september 2006 en werd sindsdien reeds vele malen herdrukt en bekroond met verschillende prijzen. In 2010 werd de veelgeprezen roman verfilmd met Gijs Scholten van Aschat in de rol van de vader. De film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars van het jaar daarop. In datzelfde jaar werd het boek ook vertaald naar het theater door Het Nationale Toneel. Het Zwevegems Teater brengt dit stuk nu voor het eerst naar Vlaanderen. Regisseur Gino Debeyne droomt er al een hele tijd van om dit eens te mogen/kunnen doen en grijpt hier zijn kans, met succes.

16707617_10210596356679041_4364499973223119833_o

Bovenmenselijke liefde

Jörgen Hofmeester woont, na het vertrek van zijn vrouw, samen met zijn hoogbegaafde dochter Tirza. Hij houdt een feestje omdat Tirza afgestudeerd is. Op de avond van het feestje komt zijn ex-vrouw opdagen en stelt Tirza haar nieuwe vriend Choukri voor. in Choukri meent Hofmeester de terrorist Mohammed Atta te herkennen. Hofmeester is zijn job kwijt maar heeft dit niet aan zijn omgeving verteld. Hij heeft daarenboven een bovenmenselijke liefde voor zijn dochter Tirza. Als die laatste op het punt staat te vertrekken naar Namibië met haar nieuwe vriend, is dit niet naar de zin van Hofmeester. Toch vertrekt ze. Als hij een hele tijd niets meer van haar hoort, besluit hij om haar achterna te reizen. Hier ontmoet hij Kaisa, een meisje met wie hij optrekt. Aan haar vertrouwt hij zijn diepste geheimen toe…

Tragiek in al zijn ‘schoonheid’

16300039_321995381530539_6867155063049181637_o
Jan Verleyen & Bieke Vanlaeken

Toen hij de roman gelezen had, was regisseur Gino Debeyne naar eigen zeggen met verstomming geslagen, onthutst! Je voelt dan ook dat hij met heel veel liefde aan deze productie gewerkt heeft. De scène bestaat uit een verhoog met achteraan een gigantische ‘T'(irza). Vooraan ligt zand. De scène wordt afwisselend groen, blauw en wit belicht en dat zorgt bij elke scène voor exact de juiste sfeer. Ook muziek speelt een belangrijke rol in deze creatie. De cello-muziek in het eerste deel past perfect bij het stuk. Je kan je evenwel afvragen of het absoluut noodzakelijk is om aan het eind ‘Blauw’ van The Scene door de boxen te laten knallen. Zeker als het dan zo abrupt afgebroken wordt. Het stuk duurt meer dan twee uur en dat laat zich voelen ergens halverwege. Gedurende een kwartier à twintig minuten bekruipt je het gevoel dat dit nergens heen gaat, alleen maar om je nadien onmiddellijk opnieuw bij je nekvel te grijpen en je meedogenloos mee te sleuren naar het onafwendbare einde. Tragiek in al zijn ‘schoonheid’.

Hij weet perfect de waanzin weer te geven

Ondanks dat hij ietwat te jong oogt voor de rol, is Jan Verleyen ijzersterk in de hoofdrol. Hij legt genoeg humor in zijn spel om ons de kans te geven hetgeen we te zien krijgen te relativeren. In het laatste half uur weet hij ook perfect de waanzin van zijn personage weer te geven. Op het feest ontmoet Hofmeester de jonge Ester, een klasgenoot van Tirza. Hij heeft seks met haar. Waarom het meisje echter met opvallend rode wangen en oogschmink moet spelen, is mij een raadsel. Waarschijnlijk was het de bedoeling om haar ordinair te laten ogen, maar dat lijkt me duidelijk door haar spel. Dat amateurs geen zin hebben om naakt op scène te staan, hebben we alle begrip voor. Wellicht was het zeker niet te choquerend  geweest wanneer de mannen bij de seksscènes hun broek hadden laten zakken.

Een intrigerende voorstelling

Dit kunnen we een schitterende voorstelling noemen. Een voorstelling waarbij alle elementen mooi samenkomen: de scenografie, de belichting en de acteerprestaties. Een intrigerende voorstelling waar je nadien over nakaart. En als dit lukt, dan kan je spreken van een geslaagde productie. Proficiat!

Regie: Gino Debeyne

Spel : Jan Verleyen, Judith Remmerie, Bieke Vanlaeken, Simon Vancraeynest, Sibelijn Courtens, Stijn Vandenhende, Jef Depaepe, Magda Callens, Anse de Meersseman, Stoffel Van Boeckxsel & Bertukan Vanhoutteghem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s