Captain Fantastic

on

Prettig gestoord of goed gek?

Shree Crooks

Viggo Mortensen heeft mij nog nooit ontgoocheld. Hij is niet alleen een fantastisch acteur, hij kiest bovendien zijn projecten heel zorgvuldig uit. Denken we maar aan Eastern Promises of The Road. Meestal tilt hij in zijn eentje een film naar een hoger niveau. Ik leerde hem kennen (uiteraard) als Aragorn in The Lord of the Rings-trilogie en sindsdien kijk ik reikhalzend uit naar iedere nieuwe film van hem. En ook in dit Captain Fantastic levert hij uitstekend werk, al moet gezegd dat hij schitterend weerwerk krijgt van zijn jonge tegenspelers.

Shree Crooks, Charlie Shotwell, George MacKay, Nicholas Hamilton, Samantha Isler & Annalise Basso

Jaren geleden beslisten Ben en zijn vrouw Leslie om de consumptiemaatschappij de rug toe te keren en zich terug te trekken in de bossen van Noord-Amerika, vergezeld van hun zes kinderen. Leslie is al een tijd ziek en Ben staat er alleen voor. De kinderen krijgen een bijna Spartaanse opvoeding met heel veel trainingen en lessen. Ook muziek lijkt een belangrijke rol te spelen in hun leven. Als Leslie sterft, willen de kinderen koste wat het kost naar de begrafenis. Na enige aarzeling geeft Ben toe en ze gaan op weg met hun autobus ‘Steve’. Al snel blijkt dat de slimme en sterke kinderen wereldvreemd zijn en niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen in de ‘echte’ wereld. Dat leidt tot grappige confrontaties maar ook tot conflicten tussen Ben en zijn kinderen. Ben komt langzaam maar zeker tot het besef dat hij ze stilaan zal moeten loslaten…

Viggo Mortensen & Annalise Basso

Matt Ross, die we vooral kennen als acteur uit o.a. Twelve MonkeysThe AviatorFace/off, levert met deze film pas zijn tweede langspeler af. Hij schreef zelf het scenario en nam de regie voor zijn rekening. Hij won de prijs voor beste regisseur in Cannes en Deauville. In Deauville kreeg hij bovendien de publieksprijs voor beste regisseur. Al van bij het begin is duidelijk waarom. In een vlot gemonteede beginsequentie wordt de toon gezet. Ben is met zijn kinderen op jacht, waarna hij hen verplicht laat lezen bij het kampvuur om vervolgens zijn gitaar boven te halen en samen muziek te maken. De volgende dag hebben de kinderen training. Deze montage wordt afgebroken als het nieuws van de dood van Leslie hen bereikt. Bovendien is de film een, weliswaar voorzichtige, aanklacht tegen het kapitalisme en de consumptiemaatschappij. Dit blijft echter allemaal binnen de perken en het is vaak de ‘comedy’ die het haalt van de maatschappijkritiek, die wel onderhuids aanwezig blijft.

Viggo Mortensen

Zoals eerder gezegd, speelt Mortensen de pannen van het dak. Het verdriet om zijn vrouw uit hij niet en toch blijkt die uit zijn blik. Het zijn vooral de passages waarin hij niets zegt die zoveel indruk maken. Kijk maar eens naar de laatste scène. Zo minimalistisch zie je een laatste scène zelden, maar net dat maakt het zo sterk. Het helpt natuurlijk ook dat hij geflankeerd wordt door steengoeie kindacteurs, wiens personages elk op hun eigen manier omgaan met het verdriet om het verlies van hun mama. Allemaal verschillende karakters die mooi uit de verf komen dankzij het prachtige spel van de acteurs. Langella is goed als de schoonvader en Zahn is verrassend sober als de schoonbroer van Ben, die worstelt met de opvoeding van zijn eigen kinderen en dan nog eens geconfronteerd wordt met de wereldvreemde horde van ‘kluizenaar’ Ben. Ik heb mij zeer goed geamuseerd met deze film. Bij momenten is het lachen geblazen en andere momenten dan staat het schreien je nader dan het lachen. Een aanrader voor iedereen die houdt van ‘superheldenfilms’ (sommigen laten zich misleiden door de titel :-p) die nu eens niet over onnozele superhelden gaan.

Recensies van collega-bloggers:

Regie: Matt Ross

Met: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Trin Miller, Kathryn Hahn, Steve Zahn, Frank Langella & Ann Dowd

Advertenties

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. tbouwh schreef:

  Fijne film ja. Inhoudelijk sterk en goed maatschappijkritisch. Viggo Mortensen tip ik voor de male actor-nominaties bij de Oscars:)

  Like

 2. De Protagonisten schreef:

  Deze staat nog steeds op ons lijstje. En als ik jouw recensie zo lees is dat niet geheel onterecht!

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Inderdaad. Knappe film.

   Like

 3. Nostra schreef:

  Ben aan deze film niet toegekomen, maar ben er nog wel benieuwd naar.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s