Dood van een handelsreiziger (Arthur Miller) door Toneelgroep Kohané

Rij, rij, rij…

Willy Loman is ongetwijfeld één van de bekendste theaterpersonages die ooit gecreëerd werd. Hij speelt dan ook de hoofdrol in de klassieker Dood van een handelsreiziger. De eerste opvoering op Broadway dateert al van 1949, met Lee J. Cobb in de hoofdrol. Hij hernam de rol later ook in de verfilming van 1966. Dustin Hoffman nam de rol voor zijn rekening in 1984 en net als Cobb hernam hij de rol een jaar later in wellicht de bekendste verfilming tot nu toe. De regie was in handen van Volker Schlöndorf (Die Blechtrommel). In deze film werd zoon Biff gespeeld door John Malkovich. In 2012 tenslotte werd de rol gespeeld door Philip Seymour Hoffman. Op dit moment toert ’t Arsenaal door Vlaanderen met hun eigen creatie. De rol van Loman wordt gespeeld door Lucas Van den Eynde. En ook Toneelgroep Kohané waagt zich aan een creatie, met succes.

Willy Loman is een handelsreiziger op leeftijd. Hij is ‘gelukkig’ getrouwd met Linda en heeft twee zonen: Biff en Happy. Hij staat echter op de rand van een kanjer van een burnout. Dit wordt er niet beter op als hij een promotie mist omwille van het feit dat hij uiteindelijk maar een matige verkoper blijkt te zijn. Ondertussen is ook de relatie met zijn zoon Biff (altijd zijn lieveling geweest) scheefgelopen na een pijnlijk incident uit het verleden… Regisseur Gino Debeyne omschrijft dit als een emotionele rollercoaster over een man die op zijn tandvlees zit. In onze prestatiegerichte maatschappij tel je maar mee als je succesvol, rijk en geliefd bent. Daarnaast is het ook een familiedrama, universeel en herkenbaar, over een vader die zijn eigen dromen projecteert op die van zijn zoons en over hoe die zoons die droom laten uiteen spatten.

De groep neemt ons mee naar een grote hangar in het midden van het dorp. Aanvankelijk is het nog warm. Naarmate de voorstelling vordert (1u50min zonder pauze), wordt het almaar kouder. Volgens de regisseur is dat mooi meegenomen omdat het stuk ook almaar killer wordt. De jongeren van Studio Kohané komen de scène op en slingeren een hele resem zakelijke termen het publiek in. Als ze klaar zijn, valt het doek letterlijk naar beneden en zien we de hele scène. Centraal staat de oude Volvo waarmee handelsreiziger Willy het land rondtrekt om zijn producten aan de man te brengen. De hele voorstelling speelt zich af in en rond de auto, die zowel dienst doet als restaurant, hotelkamer of terras. De kofferbak wordt zelfs gebruikt als badkamer. Een schitterend scènebeeld dat consequent doorgetrokken en aangewend wordt en een mooie voorstelling oplevert.

Na een aarzelend begin bloeit Johan Bonte tijdens het stuk helemaal open als Willy Loman met als kers op de taart een hele sterke laatste scène. Hij wordt goed geflankeerd door Bastian Piepers als Happy en zeker ook Matthias Sabbe als Biff. Deze laatste is bijzonder geloofwaardig als een jongeman die twijfelt aan zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn vader. De cast zit gedurende het hele stuk op scène op een stoel die bij hun personage hoort. Eén scène lijkt niet in het geheel te passen als Willy op bezoek gaat bij zijn bazin Elisabeth. Beide acteurs nemen plaats achter een doek met een camera op hen gericht. Ze kijken elkaar niet aan en spreken in een micro. Een klein minpunt in een voor de rest prachtig geënsceneerde voorstelling. Tot volgend jaar, Kohané.

Regie : Gino Debeyne

Spel : Johan Bonte, Hilde Demeyere, Bastian Piepers, Matthias Sabbe, Philippe Clepkens, Alexander Cornelissen, Sabine Dekijvere, Lore Bonte, Jimmy Trioen & Kathy Casier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s