Fantastic beasts and where to find them

Kassa kassa…

Dan Fogler, Katherine Waterston, Samantha Morton & Eddie Redmayne

J.K. Rowlings broodje zal ondertussen wel gebakken zijn. Na de bijzonder succesvolle (lees lucratieve) verfilming van haar Harry Potter-boeken (8 voor de prijs van 7), is nu een andere franchise van haar aan de beurt. Als dat echter dergelijk entertainment oplevert, wie zijn wij dan om haar dat welverdiende succes niet te gunnen?

Eddie Redmayne

Newt Scamander is een magizoöloog, een nerd die zich bezig houdt met de fantastische dieren die het universum van J.K. Rowlings wereld bevolken. Hij trekt naar New York en raakt daar verwikkeld in een machtsstrijd tussen de President en een terrorist genaamd Grindelwald. Deze laatste wil een oorlog ontketenen tussen de tovenaars en de no-majs (dreuzels worden ze in het Vlaams genoemd :-)). Tot overmaat van ramp verwisselt Newt zijn valies met die van de onschuldige Jacob, die de valies opent waardoor alle dieren ontsnappen. Terwijl het geweld in de stad toeneemt, doen Newt en zijn vrienden er alles aan om de dieren te vinden…

Carmen Ejogo & Colin Farrell

Het voelt een beetje als thuiskomen in de wereld van Harry Potter. Alles is zo herkenbaar en toch anders en er zitten heel wat verwijzingen in naar de Potter-films. Zo bleek Scamander vroeger één van de lievelingen te zijn van Perkamentus. Het verhaal speelt zich echter af jaren voor er van Harry Potter sprake was en de verplaatsing naar New York maakt dat we op een andere manier kennismaken met de wereld van tovenaars en heksen. De production design is heerlijk en de diverse beesten zien er ‘fantastisch’ uit. Yates regisseerde ook de laatste twee Harry Potters en brengt het geheel in beeld met heel wat zwierige camerabewegingen. Ook de humor is voldoende aanwezig, vooral in het figuur van Jacob (een hilarische Dan Fogler). De scène met de bronstige neushoorn-lookalike is pure slapstick. Maar ook de scènes met de ‘vogelbekdiermol’ zijn grappig en zitten goed in elkaar.

Eddie Redmayne speelt de rol van de wat wereldvreemde, nerdy Scamander uitstekend en vormt een leuk team met Fogler, Waterston en Morton. Het is ook een verademing om Colin Farrell nog eens terug te zien op het grote scherm. Hij weet de dualiteit in zijn personage perfect te vatten. Qua acteerprestaties zit het dus meer dan goed en ook de beeldvoering is prachtig. Alleen heeft het verhaal op zich iets te weinig om het lijf. Als eerste kennismaking stoort dit niet, alleen is het hopen dat de vervolgfilms het verhaal nog verder weten uit te diepen. De cameo aan het eind van de film is alvast veelbelovend!

Katherine Waterston & Eddie Redmayne
Katherine Waterston & Eddie Redmayne

Recensies van collega-bloggers:

Regie: David Yates

Met: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Samantha Morton, Colin Farrell, Ezra Miller, Carmen Ejogo, Jon Voight & Ron Perlman

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. De Protagonisten schreef:

    Deze film smaakt inderdaad naar meer.

    Geliked door 1 persoon

  2. Nostra schreef:

    Aan mij was het helaas niet besteed en sta niet echt te springen om andere delen te zien….

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie