Het varken van Madonna

Het varken van Madonna

 Van : Frank Van Passel

Met : Kevin Janssens, Wine Dierickx, Wim Opbrouck, Nico Sturm, Peter Van den Eede, Marc Van Eeghem, Peter Bulckaen, Marijke Pinoy, Frank Focketyn, Rudi Delhem, Bruno Vanden Broecke, Charlotte Vandermeersch en Porki

😀 😀 🙂 😦

Handelsvertegenwoordiger Tony Roozen krijgt drie dagen om zoveel mogelijk Porki’s (een robotvarken dat het libido van de varkens verhoogt) te verkopen.  Hij moet hiervoor naar de Westhoek en belandt, na een ongeval met een overleden soldaat, in het boerengat Madonna.  Hij logeert daar in het hotelletje van Maria Glorie en haar stokoude grootmoeder Gusta en belandt in een strijd tussen de dorpsgenoten om de aanleg van een nieuwe weg door Madonna.  Hij ontmoet ook nog Prosper, het vroegere lief van Gusta en gesneuveld in de eerste Wereldoorlog.  Daarenboven had hij beloofd aan zijn vriendin om dat weekend met haar en haar ouders een weekendje te logeren in de Ardennen.  Hij zou haar ten huwelijk vragen.  Hij is dan ook constant in de weer met zijn iPhone en wordt geconfronteerd met een dorp waar de tijd stil is blijven staan en waar de ene dorpsbewoner nog gekker is dan de andere.  Zal hij hier ooit nog uit geraken ?

Tony en Porki (Kevin Janssens en Porki)

Kevin Janssens is goed op dreef als Tony Roozen.  Voor het eerst zien we hem eens niet als de stoere macho, maar als een onzekere jongeman die in een surrealistische situatie terechtkomt.  Ook de rest van de cast is schitterend.  We zien Wim Opbrouck als de burgemeester, Peter Van den Eede als pastoor en Peter Bulckaen in een voor hem ongewone rol als varkensboer zonder varkens.  Wine Dierickx is perfect gecast als de wat stoere lokale onderwijzeres die, in tegenstelling tot de goddelijke monsters onder ons, een quasi perfect Westvlaams spreekt.  Ook Nico Sturm is schitterend als de overleden soldaat, maar het is vooral Marc Van Eeghem die de show steelt als de stakende Persijn, lokale pompbediende.  Van Passel durft het aan om ons een magisch-realistische fabel voor te schotelen en dit wordt perfect ondersteund door de fotografie.  Af en toe lijken we ons zelfs in een soort sprookjeswereld te bevinden met een rode gloed boven het schilderachtige Madonna en met robotvarkens die een eigen leven lijken te leiden en een juke-box die maar één liedje kent.  De vertolkingen zijn soms wat “over-the-top”, maar dat stoort niet en zorgt voor enkele hilarische scènes (zoals de scène waarin Tony op zoek gaat naar een “hotspot”.  Wuk ???).

Maria (Wine Dierickx)

Het eerste uur is schitterend.  Van de eerste minuut (waarin Focketyn zijn vertegenwoordigers ophitst en aanmaant om zoveel mogelijk Porki’s te verkopen) leef je mee met Tony, die tegen wil en dank in Madonna komt vast te zitten en daar geconfronteerd wordt met de ene absurde situatie na de andere.  Sommige scènes zijn om te gieren van het lachen, zoals de eerste intrede in het café, Persijn die stoïcijns verkondigt dat hij “stoakt”, enz.  Alleen jammer dat de film naar het einde toe wat ontaardt en de ongeloofwaardigheden zich net iets teveel opstapelen.  En de laatste vijftien minuten ontspoort de film helemaal met een boel onwaarschijnlijke bevallingen.  Maar laat dat de pret niet bederven.  Als u eens goed wilt lachen en bereid bent om mee te gaan in deze fantasiewereld, gecreëerd door Frank Van Passel, dan zult u zich ongetwijfeld niet vervelen met dit VARKEN.

Persijn (Marc Van Eeghem)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s