La La Land

on

Heerlijk wegdromen…

Ryan Gosling & Emma Stone

Meer feelgood dan deze La La Land worden ze niet. Damien Chazelle verraste vriend en vijand met zijn debuut Whiplash en bevestigt zijn status van toptalent met deze grandioze musical. Hij is zelf een enorme musicalfan en een echte muziekliefhebber. En in deze tijden van reboots en sequels en prequels en superhelden, is dit een echte verademing. Hij blaast de musical nieuw leven in door alle elementen uit de oude musicals op een hoop te gooien en er een nieuwere, modernere ‘look and feel’ aan te geven.

John Legend & Ryan Gosling

Sebastian is een jazzpianist. Hij speelt Kerstdeuntjes in een bar maar droomt ervan ooit zijn eigen jazzbar te hebben. Mia werkt in een snackbar en droomt ervan een carrière als serieuze actrice uit te bouwen. Ze ontmoeten elkaar en bijna meteen slaat de vonk over. Samen gaan ze op zoek naar roem. Alleen loopt dat niet altijd van een leien dakje en moet de vraag gesteld of een serieuze relatie dergelijke zoektocht niet in de weg staat.

Ryan Gosling
Ryan Gosling
Emma Stone

Het verhaaltje heeft op zich weinig om het lijf en is gewoon een excuus om alle musicalregisters open te gooien en ons te laten genieten van de ene prachtige scène na de andere. Chazelle houdt hier een pleidooi voor Hollywood als plaats waar dromen waar worden gemaakt. De hele film voelt ook aan als een droom en in een magistrale droomsequentie op het einde van de film lijken alle dromen ook uit te komen. De clichés stapelen zich op en voorspelbaarder dan dit worden films zelden gemaakt. En toch word je geraakt en leef je mee met deze personages, schitterend gestalte gegeven door Gosling en Stone, die ook alle nummers zelf zingen en dansen.

Ryan Gosling & Emma Stone

Chazelle steekt ook nooit onder stoelen of banken waar hij de mosterd haalt. De film zit vol verwijzingen naar films en musicals uit het verleden. De verwijzing naar Singin’ in the rain is misschien wel het duidelijkst als Gosling in één van de mooiste scènes uit de film Gene Kelly-gewijs rond een lantaarnpaal draait. De openingsscène is één van de mooiste scènes die de laatste jaren in de cinema getoond zijn als een ‘traffic jam’ uitmondt in een orgie van dans en zang temidden de autosnelweg. Het is in deze file dat Sebastian en Mia elkaar voor het eerst zien. De film bevat echter alleen maar hoogtepunten, zoals de ‘City of Stars’-momenten, Mia’s auditie en de eerder genoemde droomsequentie. Ga er lekker bij zitten, ban alle slechte gedachten en geniet van deze fenomenale musical, waarin Chazelle, Gosling en Stone bewijzen dat zij de nieuwe Hollywood-helden zijn.

Ryan Gosling & Emma Stone
Ryan Gosling & Emma Stone

Regie: Damien Chazelle

Met: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Rosemary DeWitt & John Legend

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. De Protagonisten schreef:

    En een briljant einde, als je het mij vraagt!

    Like

    1. KVSmiley schreef:

      Inderdaad! ☺

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie