A most violent year

Stijlvol misdaaddrama

Oscar Isaac, Jessica Chastain & Albert Brooks

Onlangs blies ik op mijn blog nog de loftrompet over Al Pacino voor zijn glansprestatie in Danny Collins. Een tijdje geleden zagen we ook The Godfather opnieuw. Tijdens het bekijken van A most violent year moest ik onvermijdelijk terugdenken aan deze klassieker, en dat niet alleen omwille van het onderwerp en de beeldvorming, maar ook omwille van de prestatie van Oscar Isaac, waarvan je af en toe zou kunnen denken dat hij één of andere verre neef is van Pacino. Ik had nog nooit van regisseur J.C. Chandor gehoord, maar na wat opzoekingswerk zag ik dat hij eerder Margin call en All is lost regisseerde. De eerste staat nog op mijn ‘watchlist’ en de tweede zag ik en ik was toen bijzonder aangenaam verrast door dit sterke drama waarin bijna geen woord wordt gesproken. Ook nu bewijst de regisseur dat hij iemand is om in de gaten te houden.

Jessica Chastain & Oscar Isaac

We zijn in het jaar 1981, volgens de statistieken het meest gewelddadige jaar in de geschiedenis van New York. We maken kennis met Abel Morales. Hij is een ondernemer in de stookolie industrie. Op korte tijd is zijn bedrijf uitgegroeid tot één van de meest bloeiende van de hoofdstad. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn vrouw Anna, de dochter van een lokale gangsterbaas. Net nu hij op het punt staat een belangrijk stuk grond te kopen, worden zijn chauffeurs regelmatig overvallen door één van zijn concurrenten en staat hij op het punt gedagvaard te worden voor frauduleuze praktijken. Zijn vrouw Anna dringt aan om geweld met geweld te bestrijden. Abel wil echter koste wat het kost op het rechte pad blijven en doet er alles aan om niet buiten de lijntjes te kleuren en toch zijn doel te bereiken…

Jessica Chastain

Van meetaf aan steekt de regisseur niet onder stoelen of banken waar hij de mosterd haalde. Hij keek goed naar de misdaaddrama’s van de jaren ’70, verplaatste dit naar de jaren ’80 en deed er zijn eigen ding mee. De hele film baadt in een prachtige sfeer. Er is enorm veel aandacht besteed aan de fotografie en dat levert heel wat mooie plaatjes op. Op die manier krijg je als kijker hetzelfde rooskleurige zicht op de wereld als het hoofdpersonage, trouwens schitterend vertolkt door Isaac. Ondanks het feit dat hij langs alle kanten in het nauw gedreven wordt, blijft hij weigeren om het misdadige pad op te gaan. Zo weigert hij om zijn chauffeurs een vuurwapen mee te geven op het moment dat ze bedreigd worden. Zijn vrouw Anna vindt dat hij wel met geweld moet terugvechten en dat leidt tot een aantal heftige confrontaties. De belichting in deze film is ronduit geweldig! Zelden zoveel aandacht gezien voor het perfecte licht als in deze film, behalve dan misschien bij een David Fincher of een Ridley Scott. Kortom, een schitterend (anti-)misdaaddrama met hele sterke vertolkingen van Isaac, Chastain en, niet in het minst, een bijna onherkenbare Albert Brooks als de advocaat. Een echte aanrader!

a-most-violent-year

Recensies van collega-bloggers:

Regie: J.C. Chandor

Met: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks, Elyes Gabel & David Oyelowo

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. De Protagonisten schreef:

    Erg goede film inderdaad. Isaac is echt een duizendpoot die bijna elke rol wel aankan!

    Geliked door 1 persoon

  2. Paul schreef:

    Mooie film! Thanks voor het linkje!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s