De Rafaëls

Knap staaltje teamwerk waar alle elementen mooi samenvallen

Sommige toneelvoorstellingen nemen je vanaf het eerste moment mee op een wonderlijke trip doorheen een door de creatieve ploeg gecreëerde wereld. Soms heb je gewoon het gevoel van: dit komt goed, dit kan moeilijk nog fout gaan. Daarvoor doen we het, daarvoor gaan we naar het theater, om zoveel mogelijk dergelijke voorstellingen te zien. De Rafaëls van Die Ghesellen was er zo één.

Annie Depoortere, Sylvie Baert & Katrien Debaere

Drie vrouwen

Drie vrouwen, één oorlog. Augustus 1943: Anna is druk bezig met de voorbereidingen voor de feestelijke viering Maria-ten-Hemel-Opneming. Het koor brengt allemaal nieuwe muziek met als hoogtepunt het Panis Angelicus. Deze voorbereidingen worden echter serieus verstoord door een samenloop van bizarre omstandigheden. Bij Andrea en Daniël zou er geld gestolen zijn. De Rafaëls, twee onmisbare koorleden, blijken spoorloos na de laatste repetitie… En dan is er nog de zonderlinge Elza Manderick, de wildzang, die weer op toer is.

Katrien, Sylvie & Annie

 

Verhaal in het verhaal

Hoewel opgebouwd volgens de regels van de Griekse tragedie (eenheid van tijd, plaats en handeling), is dit stuk van streekgenoot Filip Vanluchene geen sinecure voor een gezelschap. Te meer omdat Vanluchene er voor kiest om in het ongewisse te laten of Jozef, de partner van Anna, al dan niet lijfelijk aanwezig is. In de creatie van Die Ghesellen worden de passages met Jozef anders uitgelicht. Hierdoor maak je ze los van het verhaal en worden ze een soort verhaal in het verhaal. Het sobere decor en de uitgekiende belichting creëren een heel mooi scènebeeld.

Katrien Debaere
Katrien Debaere & Sylvie Baert

Als een vis in het water

Binnen dat decor beweegt Katrien Debaere (Anna) zich als een vis in het water. De rol lijkt haar wel op het lijf geschreven en ze neemt quasi op haar eentje de toeschouwers mee op sleeptouw. Ook Die Ghesellen-debutante Sylvie Baert (Elza) maakt indruk in haar eerste dramatische rol. De rol van Andrea is voor Annie echt geen evidentie maar ook zij haalt het onderste uit de kan. Neem daarbij nog het knappe verhaal en je krijgt een voorstelling om in te lijsten. Een sterk staaltje teamwerk waar alle elementen heel mooi samenvallen. Een dikke proficiat!

Regie: Bernard Decock

Met: Katrien Debaere, Annie Depoortere & Sylvie Baert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s