Entertaining Mr. Sloane

Absurde figuren met opportunistische denkpatronen

Theater Pact is één van de gevestigde waarden in het Vlaamse amateurtheaterlandschap. Ze halen bijna altijd een degelijk niveau en zelfs als het eens wat minder is dan is het meestal nog steeds best te pruimen. Deze keer wagen ze zich aan Entertaining Mr. Sloane, een zwarte komedie van Joe Orton, in een regie van Vincent Vanhoutteghem. Ondanks dat dit geen evident stuk is om geloofwaardig te brengen, slaagt Theater Pact grotendeels in zijn opzet.

Survival of the fittest

De jonge Mr. Sloane huurt een kamer in het huis van Kathy, een weduwe van middelbare leeftijd die samenwoont met haar vader Kemp. Eddy, de broer van Kathy, vindt de aanwezigheid van Mr. Sloane eerst maar niks, maar hij draait gauw bij. Hij biedt hem zelfs een job als persoonlijke chauffeur aan. En Kemp? Die ziet in Mr. Sloane de moordenaar van zijn ex-baas. Mr. Sloane denkt heel lang de bovenhand te zullen halen, maar is dat wel zo? Deze absurde figuren lijken te leven volgens het motto ‘survival of the fittest’.

Liesbeth Standaert & Bart Danckaert
Marc De Vlieger

Sprankelende humor

Ondanks de zware thematiek, haalt de sprankelende humor toch de bovenhand. Liesbeth Standaert schittert als Kathy. Met haar uitgesproken mimiek en quasi perfecte komische timing steelt zij elke scène waarin ze opdraaft. Ook Marc De Vlieger weet zijn personage (Kemp) perfect naar zijn hand te zetten. De scènes tussen Eddy en Mr. Sloane hadden misschien iets korter mogen zijn.

Jelle De Moor, Bart Danckaert & Liesbeth Standaert

Voldoende variatie

Er wordt in het midden van de zaal gespeeld op een hellend vlak (wellicht om aan te tonen hoe moeilijk het is voor de personages om uit hun bestaan te ontsnappen). Wat jammer dat de lakens die over de vloer verspreid liggen de bewegingsvrijheid van de acteurs beperken. Af en toe werkt dit storend. Het stuk biedt echter heel wat variatie om de aandacht erbij te houden en om iedereen een geslaagde toneelavond te bezorgen.

Regie: Vincent Vanhoutteghem

Spel: Liesbeth Standaert, Bart Danckaert, Marc De Vlieger & Jelle De Moor

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s