King of the Belgians

on

Absurd-hilarische komedie over een zichzelf ontdekkende koning van België

Het is bijna niet te geloven dat een Belgische film van dit niveau moeite had om een verdeler te vinden in het eigen België. Zeker als je weet dat de film in de officiële selectie zat van Venetië in 2016 en daar zelfs een staande ovatie te beurt viel. De film verhaalt de lotgevallen van koning Nicolas III en zijn gevolg bij een hilarisch-absurde road trip door de Balkan.

13.10.216_POSTER_preview

Undercover odyssee doorheen de Balkan

King of the Belgians is een roadmovie waarin een ingedommelde Koning het leven — en zichzelf — ontdekt. Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de Koning op te poetsen.

KOTB8_preview
Peter Van den Begin

Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Erger nog, de Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Maar de Koning wil niet bij de pakken blijven zitten.Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren.

En zo begint hun undercover odyssee doorheen de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde.

KOTB3_preview
Peter Van den Begin

Een grootse Peter Van den Begin

De film begint ogenschijnlijk ‘saai’, maar zit er wel meteen ‘boenk’ op. Het leven van koning Nicolas III wordt verfilmd door de Schotse documentairemaker Duncan Lloyd. Veel spectaculairs levert dat niet op, want Nicolas III is gewoon een marionet die blindelings zijn chef protocol volgt. Van den Begin is grandioos als koning Nicolas III (onze koning Filip zal waarschijnlijk veel van zichzelf ontdekken in Van den Begins vertolking) die geleidelijk aan openbloeit eenmaal hun roadtrip van start gaat. De handheld camera onderstreept het documentaire karakter van de film en verhoogt de authenticiteit van de ontmoetingen met de vele kleurrijke figuren.

kotb8-2000x1333
Buno Georis, Lucie Debay, Titus De Voogdt & Peter Van den Begin

Absurde humor

Het absurde uitgangspunt zorgt voor heel wat grappige momenten. Het contrast tussen de vier hoofdpersonages onderling en de vele vreemde figuren die ze op hun reis ontmoeten, leiden heel vaak tot absurd-komische situaties. Als je je voorstelt dat dat de koning is van ons Belgenlandje, dan wordt dat alleen maar nog erger. Veel heeft echter te maken met de vertolking van Van den Begin die met zijn komische timing een aandoenlijke Nicolas III neerzet, goed geflankeerd door Georis, Debay en vooral De Voogdt als de butler. Eén van de betere films van eigen bodem van het voorbije jaar. Een absolute aanrader voor wie van absurde humor houdt.

KOTB6_preview

4,55

Regie: Peter Brosens & Jessica Woodworth

Met: Peter Van den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay, Pieter van der Houwen & Nina Nikolina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s