War for the planet of the apes

Hollywood-blockbusters hoeven niet altijd hersenloos voer voor de massa te zijn

528-film-page-large

This war is madness

Hoe vaak gebeurt het dat een sequel het niveau van het origineel haalt of zelfs overstijgt. The Godfather Part II slaagde daar als één van de eersten in en was zo mogelijk nog beter dan het origineel. Ook deze War for the planet of the apes is een schoolvoorbeeld van hoe een sequel het origineel ruimschoots overstijgt. Dat maakt deze Planet of the apes-reboot tot één van de allermooiste trilogieën uit de filmgeschiedenis. Bovendien heeft de reeks met Caesar één van de meest complexe personages ooit gecreëerd, op weergaloze wijze vertolkt door Andy Serkis, de motion capture kampioen.

apescover
Caesar

Onder leiding van Caesar leven de apen ondergedoken in de bossen. De soldaten van kolonel Kurtz (een mooie rol van Woody Harrelson) zijn echter op zoek naar hun schuilplaats. Kurtz wil Caesar doden en zo de apen uitroeien. Het komt tot een confrontatie, waarbij Kurtz de vrouw en de zoon van Caesar doodt. Terwijl de apen op zoek gaan naar een nieuw onderkomen, gaat Caesar op zoek naar Kurtz. Hij wordt hierbij vergezeld door de gorilla Luca, de oerang-oetan Maurice en zijn vriend Rocket. Als ze uiteindelijk bij het kamp van Kurtz aankomen, wordt Caesar gevangen genomen. Nu moeten hij en zijn vrienden alles op alles zetten om de apen te redden.

gallery5
Rocket, Caesar & Luca

Caesar blijft één van de boeiendste en meest menselijke personages die Hollywood ooit creëerde. Andy Serkis weet dit personage perfect gestalte te geven en laat ons meeleven met zijn lijdensweg. Laat deze film regisseren door een Michael Bay en je krijgt een spektakelstuk waar het ene gevecht het andere opvolgt. Reeves kiest er echter voor om zijn personages centraal te zetten. De interactie tussen de apen wordt bijzonder geloofwaardig gebracht en onvermijdelijk kies je ook partij voor hen. De apen zijn namelijk de meest ‘menselijke’ personages uit de franchise (dit laatste zegt waarschijnlijk ook heel veel over de mens zelf).

gallery09
Amiah Miller

De film begint als een soort Platoon, gaat over in een western à la The outlaw Josey Wales en eindigt in een ontsnappingsdrama à la The great escape. Nooit echter verliezen de makers de personages uit het oog. Woody Harrelson is perfect gecast als de antagonist van dienst en levert een mooie, (naar zijn doen) ingetogen vertolking af. Naast het schitterende acteerwerk (Zahn is perfect gecast als Bad Ape, de comic relief van dienst) kun je ook niet naast de prachtige cinematografie en de ronduit magistrale score kijken. Bovendien bevat de film tal van verwijzingen naar de Holocaust en naar wat er nu allemaal aan het gebeuren is in de wereld.

gallery-v6
Bad Ape

Er zouden er meer moeten zijn, intelligente blockbusters waar de personages centraal staan. Alleen lees ik dat deze film niet zo goed scoort aan de kassa als werd verwacht. Als dat zou betekenen dat we in de toekomst nog minder goeie blockbusters mogen verwachten, dan wil ik bij deze massaal een oproep doen: wie van fantasy en sci-fi houdt, ga kijken naar deze film. Je zal er geen spijt van hebben en misschien, heel misschien, help jij er mee voor zorgen dat er in de toekomst nog meer dergelijke films gemaakt worden.

Regie: Matt Reeves

Met: Andy Serkis, Woody Harrelson, Amiah Miller, Steve Zahn, Karin Konoval, Terry Notary, Ty Olsson, Michael Adamthwaite & Toby Kebbell

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. tbouwh schreef:

    Ik vond Caesar (Serkis) ook weergaloos, wederom. Wel heb ik me een beetje geërgerd (juist) aan die comic relief-aap, en vind ik dit juist het minste deel van de trilogie;

    Het is echter fijn om een stukje te lezen van iemand die zo enthousiast is over de trilogie, want dat enthousiasme deel ik zeker, helemaal ten aanzien van veel blockbusters die vandaag de dag uitkomen;

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s