Romeo & Juliet (William Shakespeare) door De Gebroken Spiegel

on

Romeo smacht nog steeds naar ‘zijn’ Juliet

Wat betekent een naam? Dat wat wij een roos noemen, zou met een andere naam net zo zoet geuren

Shakespeare lijkt populairder dan ooit als je het aanbod van de amateurgezelschappen in Vlaanderen van dit jaar bekijkt. We zagen al twee keer De getemde feeks en nu is deze Romeo & Juliet aan de beurt. Dit is misschien toch wel het allerbekendste stuk dat Shakespeare ooit geschreven heeft. We waren dan ook razend benieuwd naar wat Bellegem met deze klassieker gedaan heeft.

Schermafbeelding 2017-05-03 om 20.31.12
Lukas Stock – foto (c) Filip Deprez

Escalatie van geweld

Verona is een gewelddadige stad. Er woedt al jaren een familievete tussen de Montagues en de Capulets. Juliet is de dochter van de Capulets en Romeo de zoon van de Montagues. Als zij op elkaar verliefd worden, leidt dat tot een escalatie van geweld en uiteindelijk tot de tragische dood van beide geliefden.

Wereldberoemde balkonscène

Schermafbeelding 2017-05-03 om 20.34.32
Wouter Leplae – foto (c) Filip Deprez

Regisseur Jef Depaepe houdt het decor bijzonder sober. In het midden van het podium staat een ‘muur’. Links daarvan zien we een stoel. De acteurs en actrices zijn modern gekleed en lopen zelfs met smartphones rond. De muur doet ook dienst als balkon van waarop de prins van Verona het volk toespreekt en natuurlijk voor de wereldberoemde balkonscène.

Juliet steelt de show

Schermafbeelding 2017-05-03 om 20.32.59
Hugo Lefebvre – foto (c) Filip Deprez

Ondanks haar jonge leeftijd, steelt Marta Clarysse de show als Juliet, goed geflankeerd door een (wat) brave Romeo. Okee, hij is belezen en is wellicht niet zo gewelddadig als de rest van zijn familie, maar hij is wel diegene die Tybalt vermoordt. Wouter Leplae schittert in de voor hem uitdagende rol van Tybalt. Het ietwat statische spel van beide families maakt dat de ruwe haat, die toch duidelijk aanwezig zou moeten zijn tussen hen, wat gemist wordt. De openingsscène van de twee families was zo sterk, jammer dat dit niet werd doorgetrokken met het ‘spreekkoor’  tijdens de rest van de opvoering. Een mooi intermezzo is ‘Romeo & Juliet’ van Dire Straits, gezongen door Benvolio (Lukas Stock).

Mooi afgewerkt

De Gebroken Spiegel en Scherven slagen er telkens weer in om hun coproducties mooi af te werken. Er valt weinig af te dingen op hoe het er allemaal uitziet. Het tempo had hier en daar wat strakker gemogen en de rivaliteit tussen beide families mocht nog meer in de verf worden gezet, maar dit is muggenzifterij: beide Bellegemse gezelschappen mogen meer dan trots zijn op dit resultaat. Weer eentje om bij te schrijven op hun palmares.

Regie: Jef Depaepe

Spel : Filip Deprez, Wouter Leplae, Stoffel Van Boeckxsel, Martine Degraeve, Jasper Vroman, Anton Vandevenne, Lukas Stock, Ine Vanantwerpen, Hanne Dierick, Marta Clarysse, Griet Van Nieuwenhove, Emma-Marie Decock, Hugo Lefebvre, Sofie Claerhout, Isa Versavel, Alieke Vroman, Eva Ghysels, Emma Riquet, Emma-Marie Decock, Isa Versavel, Sofie Claerhout, Ine Vanantwerpen, Matthias Depraetere, Maarten Lavaert & Maurits Descamps

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s