ULE – Ik was veertien in 1914 (Marc De Bel) door Creafant

on

De oorlog door de ogen van een kind

Creafant vzw is een erkende landelijk georganiseerde jeugdvereniging. Ze organiseren themakampen en workshops voor jongeren. Jaarlijks creëren ze ook één theatervoorstelling. De dromenzuiger van Opa Pluizebol kwam eerder al aan bod. Deze keer trekken we naar Oudenaarde voor ULE. Het betreft een gratis voorstelling voor kansarmen, georganiseerd door het OCMW.

Jan Verleyen

De oorlog breekt uit

Ule is een meisje van 14 jaar. Ze woont samen met haar broer Dree en haar ouders in Kruishoutem. Ze is stiekem een beetje verliefd op de lokale wielerheld Berten. En dan breekt de oorlog uit. Ules vader moet naar het front en Berten vlucht weg uit Kruishoutem. Ule en Dree blijven nog even maar moeten toch vluchten na een gifaanval van de Duitsers. Ze vluchten naar Elverdinge. Algauw worden ze naar een schoolkolonie gestuurd in Frankrijk, waar de jongens en de meisjes van elkaar worden gescheiden. Ule rebelleert en gaat op zoek naar Dree. Samen vatten ze de lange tocht aan terug naar Elverdinge…

Voor 10 tot 110 jaar

Micha Vandendriessche, Leen Neirynck & Jan Verleyen

Op de website van Creafant staat: voor 10 tot 110 jaar. En dat dekt perfect de lading van deze voorstelling. Het tijdloze verhaal weet zowel de jongsten als volwassenen te boeien. Regisseur Van der Meiren kiest voor een sober scènebeeld met een achterwand, rechts achteraan een piano en rechts vooraan een stoel. Links vooraan staat een klimpaal. Later worden nog boompjes opgebracht waaraan witte kruisen worden gehangen. Een heel mooi beeld dat ook zijn doel bereikt en de zaal stil krijgt. Ook de muziek werkt, als Ule haar lied zingt met Berten en later in het Engels met een Engelse soldaat. De humor is bijna constant aanwezig, maar blijft wrang door de gruwelen van de oorlog.

Razend tempo

Micha Vandendriessche, Leen Neirynck & Jan Verleyen

Het verhaal begint als ULE een oud dametje is. Zonder woorden beweegt ze over de scène. We ‘zien’ haar als het ware terugdenken aan de oorlog. Dit had wellicht niet gehoeven omdat het ook niets wezenlijks toevoegt aan het verhaal. Zodra we echter terugkeren naar haar kindertijd, vliegt de voorstelling voorbij aan een razend tempo. De drie acteurs laten zich helemaal gaan en brengen op overtuigende wijze de prille tieners tot leven.

Tragikomische verhaal

De vele aanwezige kinderen in de zaal waren muisstil tijdens de voorstelling (voor de hele kleintjes zullen de geluidseffecten af en toe wel angstaanjagend zijn) en ook wij genoten van dit tragikomische verhaal van Ule, Dree en Berten. Zeker een aanrader voor mensen die graag met hun kinderen naar theater gaan.

Regie: Domien Van Der Meiren

Spel : Leen Neirynck, Jan Verleyen & Micha Vandendriessche

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s