Cats (Andrew Lloyd Webber)

on

Overal katten…

Cats is een beetje een atypische musical. Waar in de meeste musicals bijna evenveel geacteerd wordt als gezongen, is dat hier allerminst het geval. Eigenlijk kun je dit beter omschrijven als een zang- en dansvoorstelling. Bovendien is het omkaderende verhaal wat aan de magere kant. En toch word je op de één of andere manier betoverd door het hetgeen je te zien krijgt.

Iedere nacht komen de ‘Jellicle’ katten bijeen op hun favoriete vuilnisbelt. Eén keer per jaar organiseren ze het ‘Jellicle’ bal, waarop de oudste en wijze van de katten (Old Deuteronomy) één iemand uitkiest die naar de hemel mag om zo te beginnen aan één van zijn of haar volgende negen levens. Gedurende het bal worden de katten één voor één voorgesteld…

De overbekende musical werd voor het eerst opgevoerd op West End in 1981 en ondertussen al ontelbare keren hernomen wereldwijd. Voor het eerst sinds lang was deze musical nog eens te zien in België. Tijd dus om zelf eens te checken wat er nu zo speciaal is aan dit spektakel. De muziek en de kostumering voelen wat gedateerd aan, maar de verschillende personages zijn zo aimabel en zo mooi getypeerd dat je als toeschouwer bijna niet anders kunt dan meegaan naar de vuilnisbelt van de ‘Jellicle’ katten. Bovendien bevat de voorstelling, naast het overbekende ‘Memory’, zoveel aanstekelijke liedjes dat je nadien in de auto nog steeds zingt van ‘Jellicle cats’ of ‘Mr. Mistoffelees’.

Als je recensies leest van Cats, dan lijkt het alsof veel recensenten een haat-liefde verhouding hebben met deze musical: geen verhaal, wat gedateerd, over-the-top,… maar uiteindelijk lijkt ook de meest kritische criticaster overstag te gaan voor de avonturen van deze lieftallige katten. En dat heeft veel te maken met de rake typering van de katten. Zelfs als ze niet zingen of aan het woord zijn, blijven de acteurs katten. En je gelooft dat ook. Je ziet ze spinnen, blazen, kopjes geven, enz. En dat werkt aanstekelijk waardoor je steevast met een goed gevoel de zaal verlaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s