Beauty and the Beast

(te) Brave remake van een schitterende tekenfilm

Josh Gad & Luke Evans

De tekenfilm uit 1991 vind ik persoonlijk nog altijd één van de beste tekenfilms die Disney ooit gemaakt heeft. Grappig, tragisch, aandoenlijk, gecombineerd met een wondermooi verhaal over allesoverstijgende liefde. Wellicht vindt Bill Condon, de regisseur van deze live action remake, dat ook. Hij heeft er namelijk een bijna klakkeloze kopie van gemaakt. Alleen zijn het deze keer mensen van vlees en bloed die de belangrijkste rollen spelen. Waar The Jungle Book ons vorig jaar wist te verrassen door een eigentijdse, donkere herwerking te tonen van de klassieke tekenfilm, betreft het hier gewoon een mooie live action versie van het origineel. 

Kevin Kline & Emma Watson

Beauty woont met haar vader in een klein dorpje. Ze is de enige in het dorp die kan lezen en zit dan ook constant met haar hoofd in de boeken. Hiervoor wordt ze scheef bekeken door de rest van het dorp. Als haar vader op een dag naar de stad trekt, verdwaalt hij en komt hij terecht in het kasteel van ‘The Beast’, een vervloekte prins, die hem gevangen neemt. Beauty gaat op zoek naar haar vader en neemt zijn plaats in. Geleidelijk aan bloeit ‘The Beast’ open, het begin van een ontluikende romance… Wat ‘Beauty’ niet weet, is dat ‘The Beast’ eigenlijk een betoverde prins is, die die betovering alleen maar ongedaan kan maken als een meisje verliefd wordt op wie hij echt is, niet op zijn uiterlijk…

Dan Stevens & Emma Watson

Het ziet er allemaal wondermooi uit, hoewel de helft van de film uit CGI bestaat. Hier en daar zie je dat ook, maar dat is muggenziften. De bedienden van het kasteel zijn in voorwerpen veranderd en zien er fantastisch uit… en toch vond ik hun tegenhangers uit de tekenfilm net iets meer charme uitstralen dan hun CGI-tegenhangers. De stemmen worden nochtans stuk voor stuk ingesproken door klasbakken als Ewan McGregor, Emma Thompson, Ian McKellen en Stanley Tucci. Deze laatste speelt een nieuw personage, een klavecimbel. Emma Watson is degelijk als ‘Beauty’, maar ook niet meer dan dat. Dan Stevens is net iets te soft als ‘The Beast’. Het is wel leuk om Kevin Kline nog eens aan het werk te zien. Hij geeft een gevoelige vertolking als de vader van Beauty. En Luke Evans is grandioos als Gaston.

Emma Watson & Luke Evans

Wellicht had ik er teveel van verwacht, wetende dat ik onder de indruk was van The Jungle Book en dat de originele tekenfilm één van mijn favoriete tekenfilms is. Nergens wordt een risico genomen. De film kleurt braaf binnen de lijntjes en weet vaak ook echt te charmeren, zoals de scène in het café met Gaston en Le Fou of een aantal scènes met de bedienden in het kasteel. Hier had meer in gezeten. De donkere kantjes van ‘The Beast’ worden even aangeraakt, om ze daarna alweer bijna even snel te vergeten. Maar laat dat allemaal de pret niet bederven. De film ziet er goed uit en het blijft een tijdloos mooi verhaal.

Regie: Bill Condon

Met: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Stanley Tucci & Hattie Morahan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s