Chaplin: de musical (Chris Curtis & Thomas Meehan)

Topamusement

Nordin De Moor

In deze musical volgen we het leven van Charlie Chaplin (1889 – 1977). Hij schreef filmgeschiedenis met films als The KidCity LightsModern Times en The Great Dictator. Hij speelde pantomime en vaudeville in London en werd ontdekt op 23-jarige leeftijd. De musical focust zich op een paar mijlpalen in het leven van Chaplin en weet ons zonder problemen mee te nemen naar de beginjaren van de film. De liedjes klinken goed en Nordin De Moor laat zich hier van zijn beste kant zien en zet een overtuigende Chaplin neer.

We leren Charlie kennen als jongen van 7 jaar die, verlaten door zijn aan alcohol en vrouwen verslaafde vader, samen met zijn broer Sydney bij zijn moeder woont in London. Zij kan echter niet meer voor de jongens zorgen en brengt hen naar een werkhuis. Sydney en Charlie weten te overleven en belanden uiteindelijk in het vaudeville-theater, waar Charlie ontdekt wordt en uitgenodigd wordt in de studio’s van Mack Sennett voor de opname van een kortfilm. De rest is geschiedenis…

De oorspronkelijke musical debuteerde in 2012 op Broadway. De reacties waren niet overweldigend en de musical werd hier en daar herwerkt. Ondertussen werd hij al in diverse versies opgevoerd in verschillende landen. En nu is België aan de beurt. Stany Crets nam de vertaling voor zich… De fantastische muziek en het prachtige decor sleuren je van meetaf aan mee in dit aandoenlijke ‘from zero to hero’-verhaal. Zoals eerder gezegd, is De Moor ronduit fantastisch als Chaplin. Hij springt, loopt, wipt, zingt en danst als geen ander en weet perfect de tweestrijd van zijn personage weer te geven (bang om eenzaam te zijn, gaat hij op zoek naar eeuwige roem, en toch lijkt hij nooit echt gelukkig te zijn). Goele De Raedt is een goeie Hedda Hopper en Roel Vanderstukken zit goed in zijn vel als oudere broer Sydney. Alleen als hij moet zingen, laat hij nu en dan een steekje vallen (vooral in de laatste twee nummers).

Er zijn nogal wat locaties en die worden steeds heel snel gecreëerd door het verschuiven van een aantal zetstukken en het aanpassen van de projectieschermen die zich rondom het podium bevinden. Zo bevinden we ons in de straten van London, in de kleedkamer van Chaplin of op de set. De voorstelling bevat ook heel wat memorabele scènes, zoals de scène waarin we voor het eerst kennis maken met de volwassen broers Chaplin. Ook de scène waar Chaplin voor het eerst op de filmset staat en er heel weinig van bakt, werkt op de lachspieren. De volgende scène, waarin hij uiteindelijk ‘De Zwerver’ (‘The Tramp’) wordt, is prachtig. Terwijl hij in zijn kleedkamer staat, denkt hij terug aan alle figuren die hij ooit zag in London en met attributen van elk van hen, creëert hij zijn tijdloze typetje. Het had misschien allemaal wat minder melig gekund/gemogen, maar de tijdloze vertolking van De Moor en de chemie tussen hem en Vanderstukken maken heel veel goed. Bovendien wordt er fantastisch gezongen en en is het geheel een streling voor oog en oor.

Regie: Mariano Detry

Met: Nordin De Moor, Roel Vanderstukken, Deborah De Ridder, Goele De Raedt, Marleen Van der Loo, Jeroen Phaff & Pieter Van Nieuwenhuyze

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s