Deerlijk temde een feeks

Stijlvol wordt de feeks getemd…

Mag ik Die Ghesellen een beetje mijn tweede thuis noemen (op toneelvlak dan toch)? Ik ben hier namelijk graag. Het is een gezellige bende die maar al te goed weet waar ze goed in zijn en op welke vlakken het misschien wel beter zou kunnen. Die bescheidenheid siert dit gezelschap. Hoewel de ene productie beduidend beter is dan de andere, ontgoochelen ze zelden. Ze geven hun regisseurs de nodige vrijheid en bezitten een schare goede tot zeer goede acteurs en actrices. Een drietal Klakkeboemers trad aan in hun meest recente worp: De getemde feeks, in een regie van Mathias Sabbe. Na De vinger en de mond pas de tweede regie van deze beloftevolle regisseur.
In de laatste rechte lijn naar de première, sluipt er vaak twijfel in de rangen van de creatievelingen achter een productie. Dat zal ook in dit geval niet anders geweest zijn. Hij loert om iedere hoek en grijpt elke gelegenheid te baat om binnen te sluipen: een frons, een twijfelende lach, een woede-uitbarsting. Iedere barst in het hoofd van de regisseur of één van de acteurs en daar is hij, de twijfel. Sneller dan het licht glipt hij die barst in om zich meester te maken van het kwetsbare brein van de kunstenaar. Maar dan is daar het publiek dat ziet dat het goed is en dat keer op keer beloont met een minutenlang applaus waardoor de acteurs zich (al dan niet met tegenzin) gedwongen zien tot driemaal toe te komen groeten. Weg twijfel, daar is de opluchting…

De eerste veertig minuten van deze productie zijn een ware streling voor oog en oor. Zo goed dat dit bijna geen vijfenzeventig minuten vol te houden lijkt. Halverwege kent de voorstelling dan ook een klein dipje om dan mooi in  stijl (hoewel de stijlbreuk in verhaal en vorm misschien niet nodig was geweest) te eindigen. De prachtige enscenering en de schitterende muziek toveren bijna constant een gelukzalige glimlach op het gezicht van het aanwezige publiek. De acteurs geven het beste van zichzelf en een uurtje aan de toog na de voorstelling maken duidelijk dat de twijfel ondertussen al lang niet meer te bespeuren valt en op zoek is naar een nieuw slachtoffer. Tot ziens, Deerlijk, tot volgend jaar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s