Een Leni, een Susan (vrij naar Stijn Devillè) door Theater Pact

Kunst heeft niks met politiek te maken, … of toch?

15403850_1102332959871909_8819786022118924320_o

Nancy Vanoverbeke & Katy Thiriaux

Leni Riefenstahl en Susan Sontage, twee grote madammen, twee ego’s. Twee tegenpolen ook. De ene gaat de geschiedenis in als geniale filmmaakster, femme fatale en meeloopster van de nazi’s; de andere als intellectueel, meedogenloze critica en Joods. Decennialang probeerde Riefenstahl het nazi-juk van zich af te werpen. Haar fotoreportage over de Nuba’s in Soedan ontlokte aan Susan Sontag een striemende kritiek. In de ogen van Sontag getuigden de foto’s van een “fascinerend fascisme”. Het essay betekende in de jaren ’70 meteen het einde van Riefenstahls comeback. Allebei haalden ze ooit de cover van TIME magazine. Ze hebben elkaar echter nooit ontmoet. Devillé dacht na over wat er mogelijk zou gebeurd zijn indien beide dames wel met elkaar zouden geconfronteerd worden. Hij schreef er een stuk over. Katy Thiriaux en Nancy Vanoverbeke lazen de tekst, analyseerden en dissecteerden hem en maakten er deze voorstelling mee, onder begeleiding van regisseur Vincent Vanhoutteghem. 

Nancy Vanoverbeke

Wat dreef deze vrouwen?

‘We gingen op zoek naar wat deze vrouwen dreef, naar het waarom van wat ze deden. Daarom was het cruciaal dat we ook hun jeugd in de voorstelling verwerkten,’ aldus Katy Thiriaux. Beide vrouwen vertellen het verhaal van hun jeugd en van hun eerste successen. Riefenstahl werd nooit iets in de weg gelegd, ze kreeg meestal wat ze wilde. Al op 24-jarige leeftijd werd ze ontdekt door Arnold Fanck, een pionier op het gebied van de Duitse bergfilms. Ze werd bevriend met Adolf Hitler en kreeg zo onbeperkte mogelijkheden om films te maken. Later maakte ze ook propagandafilms voor zijn partij, hoewel ze altijd ontkend heeft een Nazi te zijn. Sontag had het moeilijker. Zij groeide op met een aan drank verslaafde moeder en sukkelde van de ene relatie in de andere. Zo had ze ook een heel aantal lesbische relaties. Haar leven werd ook bepaald door ziektes, ze kreeg driemaal kanker. In tegenstelling to Riefenstahl, was Sontag wel politiek geëngageerd en door haar scherpe pen werd ze evenveel geloofd als verguisd. Het stuk bouwt langzaamaan op naar de climax in New York, waar beide vrouwen elkaar ontmoeten op een feestje van TIME magazine.

Sobere scenografie

Bij aanvang van het stuk zitten beide actrices op een houten bak. Door de spleten in de bakken schijnt een weinig licht. Ze zijn allebei half uitgelicht en één voor één beginnen ze te vertellen, terwijl de hele tijd muziek speelt op de achtergrond. Eén voor één worden ze belicht en brengen hun verhaal tot ze op een bepaald moment met elkaar geconfronteerd worden. De muziek zwelt aan en de gemoederen raken verhit. De stemmen klinken almaar luider en dan is de confrontatie gedaan. De muziek stopt en de twee vrouwen gaan opnieuw hun eigen weg… De sobere scenografie werkt wonderwel en laat de actrices schitteren.

Ijzersterke vertolkingen

Zowel Katy als Nancy zitten zeer goed in hun rol. Je voelt dat beide dames hier al een hele tijd mee bezig zijn. Ze hebben zich hun personages eigen gemaakt en weten zeer goed wat ze waarom zeggen. Een hele mooie prestatie maar ook noodzakelijk om dit stuk spannend te houden. Het sobere concept zet hen als het ware in hun spreekwoordelijke blootje waardoor de actrices volledig op zichzelf aangewezen. Ze doen dit echter met verve en weten het aanwezige publiek mee te slepen in hun boeiende levensverhalen.

Een geslaagde voorstelling

De combinatie van alle elementen zorgt ervoor dat we te maken hebben met een meer dan geslaagde voorstelling. Het verhaal bouwt mooi op naar de climax op het feest en het concept tilt beide actrices als het ware op naar een ijzersterke vertolking. Kortom, een toneelvoorstelling om van te smullen.

Katy Thiriaux

Regie: Vincent Vanhoutteghem

Spel : Katy Thiriaux & Nancy Vanoverbeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s