Extremely loud and incredibly close

on

Mooi maar niet opmerkelijk

MAX VON SYDOW as The Renter and THOMAS HORN as Oskar Schell in Warner Bros. Pictures drama EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE, a Warner Bros. Pictures release.

Als je het internet afstruint op zoek naar info over deze film, dan kan je maar één conclusie trekken: er is geen gulden middenweg. Ofwel zijn mensen razend enthousiast (demening.be), ofwel vindt men er niets aan (enola.be). En toch ligt de waarheid ergens in het midden. Ik kan bijvoorbeeld heel goed begrijpen waarom The Academy deze film indertijd nomineerde voor Beste Film en ik kan ook heel goed begrijpen waarom mensen er niets aan vinden.

Tom Hanks & Sandra Bullock

We maken kennis met Oskar, een negenjarige jongen wiens vader omkwam op 9/11. Oskar is een vreemde jongen (het syndroom van Asperger zou een verklaring kunnen zijn) die op zijn geheel eigen manier naar de wereld kijkt. Hij had ook een heel goeie band met zijn vader. Zo gingen ze samen op zoek naar de verloren gegane zesde wijk van New York. Een jaar na de dood van zijn vader vindt Oskar een sleutel in een vaas op een plank in zijn vaders kamer. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van de sleutel in de hoop van zo zijn rouwproces te kunnen afsluiten.

Thomas Horn & Sandra Bullock

Het is bewonderenswaardig dat een filmmaker het aandurft om 9/11 te herleiden tot een momentopname uit het leven van een sociaal gestoorde jongen, een moment dat toevallig leidde tot de dood van zijn papa. Er wordt in het midden gelaten of de jongen Asperger heeft of niet, maar er lijkt toch wel iets aan te schelen. De film bevat heel wat mooie momenten (de flashbacks van de relatie met zijn papa (Tom Hanks is goed zoals altijd), de samenwerking met de huurder van zijn oma (een blij weerzien met klasbak Max von Sydow). Hij heeft ook heel wat ontmoetingen met New Yorkers tijdens zijn zoektocht en ook dat levert heel wat mooi materiaal op. Alleen lijkt het verhaal op zich te banaal om echt geloofwaardig te blijven. Gelooft hij nu echt dat hij door het vinden van het slot van ‘zijn’ sleutel de dood van zijn papa zal verwerkt hebben? Maar om de één of andere reden blijf je kijken, mede door de opbouw van de film waarin een aantal zaken pas heel op het einde duidelijk worden. Kortom, een aangename film met heel wat goeie acteurs (de jonge Thomas Horn is subliem als Oskar) en mooie momenten. Genoeg om ons een aangename avond te bezorgen.

TOM HANKS as Thomas Schell and THOMAS HORN as Oskar Schell in Warner Bros. Pictures’ drama “EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE,” a Warner Bros. Pictures release.

Recensies van collega-bloggers:

Regie: Stephen Daldry

Met: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow, John Goodman, Jeffrey Wright, Zoe Caldwell & Viola Davis

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Mee eens. Een andere papa en mama had denk ik veel goed gedaan. Voor mij waren ze te bekend om ze echt als papa en mama te zien.

  Like

 2. KVSmiley schreef:

  Hoewel ik Tom Hanks echt wel goed vond. Bullock daarentegen had wat te weinig te doen. Had beter gekund…

  Liked by 1 persoon

 3. Anne schreef:

  Ik heb de film niet gezien dus kan er geen oordeel over vellen. Wel nog dit: het is niet de filmmaker die zo over 9/11 durft te spreken, maar in eerste instantie de auteur. Het is een verfilming van een bekend boek 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Weet ik hoor… maar ik heb het boek niet gelezen en door een boek te verfilmen geeft de regisseur eigenlijk toe dat hij achter het boek staat 😊

   Like

   1. Anne schreef:

    True!

    Liked by 1 persoon

 4. ricardo schreef:

  Vond de film zelf wel mooi. Het verhaal is goed uitgewerkt tot het einde, al dan niet, iets langdradig. Had wel kunnen doen met iets minder grote acteurs, die zaten er naar mijn mening alleen in voor box office scores. Denk dat twee leuke televisie acteurs de film net even iets meer flair had gegeven ofzo.

  Liked by 1 persoon

 5. Nostra schreef:

  Kan me nog herinneren dat men verbaast was dat deze bij de Oscars meedeed en ik moet eerlijk toegeven dat ik de film nog steeds niet bekeken heb. Op de een of andere manier spreekt het me niet echt aan…maar tsja, Hanks is bijna altijd voldoende reden om een film een kans te geven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s