Armandus de Zoveelste (Dimitri Leue) door Scherven

Wanneer creativiteit en enthousiasme hand in hand gaan…

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????Om goed jeugdtheater te maken, heb je een goeie groep nodig. Dat betekent niet alleen goeie acteurs, maar ook en vooral een goeie entourage. Gedreven en gemotiveerde volwassenen die die jonge bende steunen en helpen waar kan. Bij Jeugdtheater Scherven in Bellegem hebben ze zo’n team. Voeg daar het creatieve brein van Hilde Vanderstraeten aan toe en je krijgt een bijzonder lekkere mix. Dat bewezen ze eerder al met Koning van Katoren, maar ook nu weer met deze Armandus.

armandus2Koning Armandus de Zoveelste wil niet meer regeren omdat zijn vrouw dodelijk ziek is. Ze ademt almaar trager en lijkt een zekere dood tegemoet te gaan. Prins Eduardus de Zoveelste is smoorverliefd op de huishoudster en wil geen koning worden. Prinses Bellatrix de Zoveelste wil wel, maar is te jong. Bovendien is ze nogal… kittig en niet zo schattig. Samen gaan ze op stap om alsnog te proberen hun moeder/echtgenote te redden. Op hun tocht lopen ze ridders, heksen, kabouters en ander gespuis tegen het lijf.

????????????????????????????????????Dimitri Leue las heel veel sprookjes, gooide ze op een hoop en maakte een compleet nieuw sprookje met alle gekende ingrediënten. Dit, gecombineerd met zijn typische woordhumor, zorgt voor een vrolijk sprookje met een aantal onverwachte wendingen. Het stuk komt nochtans behoorlijk traag op gang. De eerste scène is nogal veel gedoe op en rond het bed van de slapende koningin maar met de introductie van Bellatrix en de huishoudster komt het verhaal op gang. De verschillende ‘werelden’ die ze op hun reis binnentreden, zien er allemaal indrukwekkend uit. Zeker als je weet dat ze allemaal gecrëeerd worden met mensen, licht, geluid, rook en een projectie. Door de combinatie van rook, het juiste licht en de passende kledij wordt bij iedere scène de perfecte sfeer opgeroepen. De kers op de ‘sfeer’taart is echter grafisch artiest Arne Nuyts die in een soort houten kooi opgesteld staat op het podium en kunst maakt die dan op hetzelfde moment op het scherm wordt geprojecteerd en zo het decor wordt voor die of die scène. Een pluim ook voor de muziek van Frank Debruyne die perfect de ietwat donkere sfeer van het geheel ondersteunt. Er wordt bovendien fantastisch geacteerd. Bijna alle sprekende rollen spelen op een hoog niveau en dat maakt de voorstelling nog sterker. We zagen bijgevolg een hele knappe voorstelling waarin creativiteit en enthousiasme elkaar naadloos aanvullen. Een dikke dikke dikke proficiat, Scherven!!!

????????????????????????????????????

Regie: Hilde Vanderstraeten

Spel : Zoë Assah, Marta Clarysse, Sophie Clarysse, Fara Coppens, Emma-Marie Decock, Zarah Demeestere, Janne Demuynck, Matthias Depraetere, Maurits Descamps, Paulien Descamps, Floor Deschamps, Thomas Devlies, Thomas Eelen, Fran Feys, Eva Ghysels, Alexandra Kuijpers, Jonas Nuttin, Emma Riquet, Hanne Salomez, Lukas Stock, Lenie Van Asten, Vincent Van Asten, Alice Van den Hende, Anton Vandevenne, Emile Vanooteghem, Isa Versavel, Torn Versavel, Emma Verspeelt, Maud Verspeelt, Madeline Vervaeke, Rune Vincke, Alieke Vroman, Sushmita Weynants & Xander Wittouck

Grafisch artiest: Arne Nuyts

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s