The Place Beyond The Pines

on

Vaders en zonen

Ryan Gosling & Eva Mendes

Films waarin de relatie tussen een vader en zijn zoon centraal staan, raken mij altijd wel een beetje op een speciale manier. Ik heb namelijk ook een zoon waarmee ik een goeie band had, maar door de jaren heen is die een beetje verwaterd, wat natuurlijk ook grotendeels te maken heeft met opgroeien en loslaten, maar toch… In The Place Beyond The Pines graven ze natuurlijk een heel stuk dieper en bepalen wonden uit het verleden daden in de toekomst. Ryan Gosling is één van mijn favoriete acteurs van de laatste jaren en hij geeft gestalte aan één van de twee vaders in deze film, naast Bradley Cooper. De atypische opbouw maken dat deze film een bijzondere, maar wel aangename kijkervaring biedt.

Bradley Cooper & Rose Byrne

We maken kennis met ‘Handsome’ Luke (Gosling), een stoere macho die zijn geld verdient door met zijn motor in een stalen kooi rond te snorren. Zo komt hij in Schenectady (Indiaans voor ‘de plaats voorbij de dennen’) terecht, waar hij kennis maakt met Romina (Eva Mendes) met wie hij een kortstondige relatie heeft. Als hij een jaar later terugkeert, blijkt dat hij bij haar een kadootje heeft achtergelaten in de vorm van een baby. Zij heeft echter het zekere voor het onzekere gekozen en woont samen met een man die haar wel de stabiliteit kan geven die ze bij Luke niet vindt/vond. Luke is echter vastberaden. Hij wil koste wat het kost voor haar en zijn zoon zorgen en zoekt een andere job. Hij vindt werk in een garage, maar hier verdient hij te weinig, dus gaat hij het criminele pad op en begint banken te beroven. Hierdoor komt hij ook in oog te staan met Avery (Bradley Cooper), een jonge politieagent. Vanaf nu volgen we zijn verhaal. Nadat hij een crimineel doodde, wordt hij als held onthaald bij zijn korps. Zijn collega’s blijken echter niet allemaal even zuiver te zijn en de corruptie tiert welig binnen het korps. Avery gaat de strijd aan met zijn eigen collega’s. Vijftien jaar later zien we Avery terug, terwijl hij zijn campagne voert om procureur-generaal te worden. En nu maken we kennis met AJ (Emory Cohen) en Jason (Dane DeHaan), allebei 17 jaar oud en op zoek naar zichzelf. Zij zijn de zonen van respectievelijk Avery en Luke…

Dane DeHaan

Als je de plot zo leest, zou je kunnen denken dat je eigenlijk drie films voorgeschoteld krijgt, en dat is ook wel een beetje zo. Deze drie verhalen zouden elk een aparte film kunnen zijn, hoewel enkel deel één en twee overeind zouden blijven. Het derde verhaaltje (niet toevallig het minste van de drie) weegt daarvoor wat te licht. De film opent met close-ups van de gespierde en getatoeëerde armen en borst van Gosling. Gosling stapt naar buiten en de camera volgt hem in één langgerekte openingsshot. Een schitterend begin van het eerste deel over een loser op een motorfiets die zijn uiterste best doet om iets van zijn leven te maken, maar uiteindelijk niet kan ontsnappen aan zijn lotsbestemming. Gosling doet eigenlijk een beetje hetzelfde als wat hij deed in Drive en weet probleemloos te overtuigen. Cianfrance weet ook een lekker vintagesfeertje mee te geven aan dit deel. Het tweede deel biedt een standaard politieverhaal met Lotta als slehterik van dienst, maar heeft ook genoeg stof om onze aandacht vast te houden. Zoals reeds gezegd, is het derde deel het mindere deel, maar het hoort wel bij het geheel en sluit dit drieluik wel heel mooi af met een heel knap laatste shot. Alle personages zijn gedoemd en lijken Griekse tragedie-gewijs niet in staat om hun lotsbestemming te ontlopen. Een lotsbestemming die grotendeels bepaald wordt door daden uit het verleden. Daden die gesteld werden door de vaders waar de zonen later de gevolgen van moeten dragen.

Recensies van collega-filmbloggers:

Regie: Derek Cianfrance

Met: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Rose Byrne, Dane DeHaan, Emory Cohen, Mahershala Ali, Harris Yulin, Bruce Greenwood & Ray Liotta

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Ja, erg goede film dit. Gosling is perfect voor dit soort rollen.

  Liked by 1 persoon

 2. Paul schreef:

  Ik heb deze film destijds in de bioscoop gezien, maar ik kan mij er weinig van herinneren. Misschien moet ik deze binnenkort weer eens opzetten.

  Liked by 1 persoon

 3. Nostra schreef:

  Vond het zoals je waarschijnlijk hebt gezien ook een erg sterke film met een aantal erg mooie shots, waaronder het shot dat jij noemt, maar ook de momenten dat de motor wordt gevolgd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s