Before sunrise

on

Wondermooi in zijn eenvoud.

Uiteraard zag ik deze al, maar dankzij de TV TIPS van onze vrienden van De Protagonisten besloten wij om deze prachtige romantische film nog eens te bekijken en meteen ook Before Sunset en Before Midnight op te nemen van CANVAS (die zo vriendelijk was om de drie films drie weken na elkaar te programmeren). Een tijdloze film voor alle romantische zielen onder ons.

De Amerikaan Jesse is naar Europa gekomen om af te spreken met zijn vriendin Lisa in Madrid. Daar hebben ze het uitgemaakt en nu is hij op weg naar huis. Hij moet hiervoor het vliegtuig nemen in Wenen. Céline is onderweg naar Parijs, waar ze woont. Nadat een koppel Duitsers ruzie begint te maken op de trein, gaat Céline bij Jesse zitten. Ze kunnen het vrijwel meteen goed met elkaar vinden en als de trein stopt in Wenen, kan Jesse haar overtuigen om deze nacht met hem door te brengen en de dag nadien de eerste trein te nemen naar Parijs. Wat volgt, is één lange dialoog tussen beide personages terwijl ze van de ene romantische plek naar de andere wandelen door het nachtelijke Wenen.

Als je de premisse zo leest, dan zou je op het eerste gezicht denken dat dit een vrij banale film is, maar niets is minder waar. En dat heeft te maken met drie mensen: Linklater, Hawke & Delpy. Regisseur Richard Linklater weet als geen ander hoe hij levensechte personages moet creëren. Bovendien voelen zijn dialogen nergens geforceerd aan, maar zo uit het leven gegrepen. Neem daarbij de naturel van Hawke en Delpy en je krijgt een prachtige romantische trip door het nachtelijke Wenen. De fotografie is wondermooi en creëert een sprookjesachtige wereld. De film is voorbij voor je het weet en op het einde wil je natuurlijk weten hoe het nu verder gaat met Jesse en Céline. Gelukkig wilde Linklater dat ook en maakte hij in 2004 het vervolg Before Sunset. Eén dezer dagen bekijken we deze en dan kunt u mijn recensie lezen. We zijn benieuwd.

Regie: Richard Linklater

Met: Ehtan Hawke & Julie Delpy

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. De Protagonisten schreef:

    Dan hebben onze TV TIPS toch nog nut 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Nostra schreef:

    Van de trilogie blijft dit m’n favoriet, simpelweg omdat die jonge liefde zo heerlijk is om te zien en zo overtuigend is neergezet. Beide hebben ze nog dromen over de liefde en de toekomst en moeten ze elkaar nog ontdekken…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s