Waar het vlakke land gaat plooien (Jibbe Willems) door Toneelgroep Maastricht

Ontsnappen uit de Limburgse klei

WaarHetVlakkeLandGaatPlooien-TGM-14

WaarHetVlakkeLandGaatPlooien-TGM-36©Ben_van_Duin
Het Zuiden, Joke Emmers & Servé Hermans
Naar verluidt wilde Servé Hermans een voorstelling maken waarin muziek en theater met elkaar verweven zouden zijn. Hij wou hiervoor een beroep doen op zijn band Het Zuiden. Jibbe Willems schreef de tekst en Joke Emmers werd erbij gehaald om weerwerk te bieden aan Hermans. Emmers is Belgisch-Limburgs en Hermans is Nederlands-Limburgs. Ze spelen een koppel dat in Berlijn woont en daar volop geniet van het leven. Zij is zwanger. En dan krijgt hij een telefoontje vanuit Limburg. Zijn moeder ligt op sterven. Ze stappen in de auto en vatten de lange weg aan richting Limburg, een streek waar hij zwoer nooit nog een voet binnen te zetten. Wat volgt, is een soort roadmovie verpakt in dialogen en monologen van Emmers en Hermans, afgewisseld met muziek en songs van Het Zuiden. Stilaan wordt duidelijk waarom hij het zo moeilijk heeft met Limburg…

WaarHetVlakkeLandGaatPlooien-TGM-42
Joke Emmers & Servé Hermans
Het begint allemaal wat aarzelend. De muziek speelt en Hermans brengt een monoloog ten berde, waarin hij Limburg tegelijkertijd verheerlijkt en met de grond gelijk maakt. Geleidelijk aan echter bloeit de voorstelling open en vloeien theater en muziek mooi in elkaar over. De aanstekelijke muziek past wonderwel in de voorstelling en de dialogen worden almaar spitser. Sopraan Lies Verholle brengt af en toe rust met haar bovenaards stemgeluid. Omdat zowel Hermans als Emmers geregeld zingen, spelen ze gedurende de hele voorstelling voor een microfoon. Ik kan mij echter niet van de indruk ontdoen dat dit hun hindert tijdens hun spel. Het is dan ook een verademing om te zien dat zij naar het einde van de voorstelling toe de microfoons laten voor wat ze zijn. Het laatste half uur lijken de acteurs bevrijd van het juk van de microfoon en dat komt hun spel alleen maar ten goede.

WaarHetVlakkeLandGaatPlooien-TGM-18
Het Zuiden, Joke Emmers & Servé Hermans
Dat Jibbe Willems weet hoe hij een tekst moet schrijven, wisten we natuurlijk al langer. Ook nu weer schrijft hij een stuk dat een hele mooie opbouw kent en waarin de dialogen van de scène spatten. Gecombineerd met de mooie muziek en dito spel van de acteurs levert dat een knappe voorstelling op. Nog een kleine pluim voor Joke Emmers. Ze wist ons al te charmeren in Den elfde van den elfde maar ook nu weer weet ze te bekoren met haar innemende spel en haar komische timing. Ik durf haar dan ook een mooie toekomst voorspellen.

Regie: Michel Sluysmans

Spel : Servé Hermans & Joke Emmers

Muziek: Het Zuiden & Lies Verholle

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. C. Buren schreef:

  Deze reactie hoeft allerminst op je site, maar je heb in de titel ‘lang’ geschreven ipv ‘land’. Is zo jammer voor zoekmachines e.d….

  Like

  1. KVSmiley schreef:

   Dank je. Ik pas het aan 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s