Song of the sea

Uitgepuurde mystiek

Saoirse, Ben en Cù

Op de dag dat de mama van Ben verdwijnt in de zee, wordt zijn zusje Saoirse geboren. Zij kan niet praten en Ben verwijt haar de verdwijning van zijn moeder. Hun vader, Conor, gaat kapot van verdriet en lijkt niet meer in staat om liefde te geven aan zijn kinderen. Als oma op een dag op bezoek komt, worden de kinderen meegenomen naar de stad, ver weg van de zee en de vuurtoren waar ze opgroeiden. Daar komt Ben tot het besef dat zijn zusje eigenlijk een ‘selkie’ is, een mythisch wezen dat kan veranderen in een zeehond. Wat volgt, is een betoverend avontuur waarbij Ben zijn zusje naar zee moet zien te krijgen zodat zij het ‘Lied van de zee’ kan zingen en de wereld redden van de mediocriteit van de moderne samenleving. Het kwaad wordt verpersoonlijkt door de uilenheks Macha (die verdacht veel gelijkenissen vertoont met hun oma). Haar zoon ging kapot van liefdesverdriet en zij kon dat niet aanzien. Daarom besloot ze om zijn emoties weg te  nemen waardoor hij in steen veranderde. Hetzelfde deed ze met alle mytische wezens die haar pad kruisten. Ben, aanvankelijk een echte etter ten opzichte van zijn zusjes, moet het onderste uit de kan halen en ontpopt zich tot de held van het verhaal…

Conor, Saoirse & Ben

Son of the sea is een verademing in het huidige filmlandschap, waar groter en luider almaar meer de norm lijkt te worden. Regisseur Tomm Moore koos voor klassieke animatie om zijn film vorm te geven en doet dat op een wonderbaarlijke manier. Iedere scène lijkt zo uit een Keltisch prentenboek geplukt. Zo heb ik bijzonder genoten van de autorit naar de stad met oma. De tekenstijl van de film wordt afgewisseld met een zelfgetekende kaart van Ben. Prachtig en goed gevonden. Probleemloos ga je als toeschouwer mee in deze mythische wereld vol mystiek. Ook de muziek is van een bijna onaardse schoonheid. Bovendien kan het verhaaltje zowel jong als oud bekoren. Ben is een mooi hoofdpersonage, vooral omdat hij niet eenzijdig goed is. Pas in het tweede deel van de film groeit het besef dat zijn zusje niet de boosdoener is. Een prachtige animatiefilm voor iedereen die jong van geest is en bereid is mee te gaan in de mytische wereld van Kelten. Een aanrader!

Recensies van collega-bloggers:

Regie: Tomm Moore

Met: David Rawie, Brendan Gleeson & Lisa Hannigan

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nostra schreef:

  Prachtige film en mooi verhaal. Heb je The Secret of Kells ook gezien? Is ook in een zelfde soort stijl (van dezelfde regisseur) en de moeite waard.

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Nog niet gezien. Moet ik eens doen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s