België vs. Nederland: Hector

Picture2Hector

Waarom?

Hector afficheToen ik mijn recensie schreef over Wiplala had ik nooit kunnen denken dat ik zou uitgedaagd worden door De Protagonisten voor een heuse wedstrijd België-Nederland (of Nederland-België). Ik wou eigenlijk vooral aanklagen dat het jammer is dat we elkaars films niet meer te zien krijgen, terwijl er zowel in Nederland als in België best wel interessante films gemaakt worden. De Protagonisten gaven het startschot met Schatjes!, een film die ik eigenlijk ook best leuk vond. Om met gelijke wapens te strijden, ben ik ook maar op zoek gegaan naar een komedie uit de jaren ’80 en dan kom je natuurlijk al heel snel uit bij Hector met onze nationale trots Urbanus.

Urbanus

Foto-UrbanusUrbanus (Urbain Servranckx) was een Vlaamse cabaretier en komiek die vooral in de jaren ’70 en ’80 succesvol was. Vlaanderen en Nederland gingen plat voor zijn supergrappige zaalshows. Zijn elpees en zijn liedjes verkochten als zoete broodjes en zijn twee films stonden jarenlang op één en twee in de lijst van de succesvolste Vlaamse films ooit. Hector (1987) strandde op 933.000 bezoekers en was toendertijd de best bezochte Vlaamse film ooit. Zijn tweede film, Koko Flanel (1990) haalde 1.082.000 kijkers. Uiteindelijk werden beide films ingehaald door Loft (2008) met 1.194.434 kijkers. Maar tot op vandaag staan ze nog altijd op plaatsen twee en drie. De laatste jaren is hij vooral bekend om zijn stripverhalen. En heel af en toe duikt hij nog eens op in een film, zoals in K3 en het ijsprinsesje en Mega Mindy en het zwarte kristal.

De film

Hector 2
Marc Van Eeghem & Urbanus

Hector werd als kind door zijn ouders naar een weeshuis gebracht voor een behandeling tegen pokken. Nu, 35 jaar later, zit hij daar nog steeds, omgeven door kinderen, zijn speelkameraadjes. In feite is Hector zelf gewoon een groot kind. Op een dag wordt hij echter opgehaald door Ella, een vergeten tante die zich plots herinnert dat hij bestaat. Hector wordt meegenomen naar de bakkerij van haar man Achile en wordt daar aan het werk gezet. De zoon van Achille, Jos, moet wielerkampioen worden en alle aandacht van Achille en Jos gaat daar naartoe. Ella wil filmster worden in Hollywood en is de ster van het lokale amateurtheater. Hector toont zijn kwaliteiten aan de hand van onverwachte uitvindingen, zijn goede en kinderlijke humeur overwint elke weerstand en voert zijn hele entourage mee op het pad van het succes. Van nu af aan kan hij de liefde leren kennen…

Hector 1
Urbanus

Urbanus schreef het scenario samen met debuterend regisseur Stijn Coninx. Het werd een enorm succes. De film won de eerste prijs op het Internationale Festival van de Komische Film in Chamrousse (FR) en Urbanus ontving er de prijs voor beste acteur van Radio France en Dauphiné Libéré. Op Bragafest (1989) in Portugal won de film de prijs voor beste acteur, beste regisseur en beste film.

Oordeel

Urbanus & Herbert Flack
Urbanus & Herbert Flack

Dit moet één van de eerste Vlaamse films geweest zijn die ik in de bioscoop zag. En ik was bijzonder gecharmeerd door de film. Als je de film objectief bekijkt, dan schort er nogal wat aan. Sylvie Millecam (een Nederlandse actrice n.b.) is niet de beste actrice als je ’t mij vraagt, maar ze slaagt er wel in de wulpsheid van haar personage weer te geven. Gelukkig bestaat de rest van de cast wel uit klasbakken als Frank Aendenboom, Herbert Flack, Jan Decleir & Ann Petersen. Het is echter Urbanus zelf die de show steelt als het titelpersonage. Zijn onbeholpenheid en zijn onschuld zijn aandoenlijk. Als kijker neemt hij je helemaal mee in zijn verhaal, hoe ongeloofwaardig het bij momenten ook is. Bovendien zit er heel veel humor in de film, humor die zelden of nooit banaal of plat wordt. Iedere filmfan van mijn generatie kan bovendien zo een quote uit de film herhalen zonder dat hij of zij daar al te veel over moet nadenken. Misschien verdient de film maar 2,5/4, maar omwille van nostalgische redenen en omdat Urbanus zoveel betekend heeft voor de hedendaagse stand-up comedy, krijgt de film van mij een:

Hier vindt u nog een bijlage van de film in het programma De Rode Loper op één.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Hahaha dat is wel een heel snel tehendoelpunt 😉 Coco Flanel ken ik wel, maar deze niet! Toch maar een keer gaan kijken dan. Zo zie je maar dat we elkaar (jij ons in ieder geval) nog best wat kunnen leren. Overigens is Silvis Millecam inmiddels overleden op een hele rare manier, maar acteren kon ze inderdaad niet bijster goed 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra schreef:

  Zelf heb ik Coco Flanel destijds ook nog in de bioscoop gezien, maar deze niet. En die één van die stand up shows van hem heb ik in m’n tienerjaren heel erg veel geluisterd…kan de naam niet meer herinneren, maar waarin hij die grote rode helm op heeft zodat hij altijd een paar seconden sneller als een half uur te laat is.

  Geliked door 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Ik herinner mij die show ook nog, maar weet ook de titel niet meer. Eén van Vlaanderens grootste komieken.

   Like

   1. Nostra schreef:

    Heb net even zitten zoeken en het is Urbanus in ’t echt. En hij staat ook gewoon op Spotify! 🙂

    Geliked door 1 persoon

 3. KVSmiley schreef:

  Serieus? Direct even bekijken.

  Like

  1. Nostra schreef:

   Het is de audioversie…ben ‘m nu aan het luisteren en dat brengt veel herinneringen terug 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s