Wiplala

on

Avonturenfilm voor de ganse familie

Geza Weisz

Ik kan mij verschrikkelijk ergeren aan het feit dat wij, Belgen, de Nederlandse films compleet negeren en omgekeerd. En als er dan eens een goeie film komt van de één, dan moet er per sé een remake komen van de ander. Ongelofelijk! Welnu, als ik dan eens een Nederlandse film bekijk en die blijkt ook nog eens goed te zijn, dan kan ik mij daar nog meer over opwinden. Jawel, u hoort het goed, deze Wiplala is echt een goeie film. Annie M.G. Schmidt zou ik gerust de Roald Dahl van de lage landen durven noemen. Haar verhalen zijn mooi, grappig, avontuurlijk en genietbaar voor jong en oud (denken we maar aan Minoes of Abeltje). bovendien zijn de meeste goed verfilmbaar. Ze schreef Wiplala in 1957. Haar fanbase schreeuwt al jaren om een verfilming, maar het duurde tot 2014 omdat dit verhaal behoorlijk wat filmische tovenarij vergt. Johannes en Nella Della wonen alleen bij hun papa na de dood van hun moeder. Papa verstopt zich in zijn boeken en Johannes en Nella Della voelen zich aan hun lot overgelaten. Op een dag echter vindt Johannes een kaboutertje in de keuken. Hij draagt de naam Wiplala en komt van Wiplalaland. Hij tinkelt (lees: versteent) te pas en te onpas, maar weet niet hoe hij dingen (of mensen) terug moet tinkelen. Als hij de poes van het gezin en de beste vriend van de papa tinkelt en vervolgens ook het hele gezinnetje klein maakt, start een fantastisch avontuur dat jong en oud kan bekoren.

Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Geza Reisz & Kee Ketelaar

Regisseur Oliehoek weet hoe hij een publiek moet meenemen en maakt een grappige avonturenfilm met knuffelbare personages en heel geloofwaardige special effects. Hem een Nederlandse Steve Spielberg noemen, is misschien een klein beetje overdreven, maar met deze film laat hij toch zien dat hij een prachtige familiefilm in mekaar kan steken. Geza Reisz is stoer en grappig tegelijk als het titelpersonage en Sasha Mylanus is bijzonder geloofwaardig als de jonge Johannes. De film oogt mooi en is ook bijzonder kleurrijk. De film vliegt voorbij en is bij momenten ook heel spannend. Zelden wordt de film te emotioneel, behalve dan misschien heel even op het einde. Maar laat dat de pret zeker niet vergallen. Koop of huur deze film, haal een zak chips en wat frisdrank en vat post voor de TV met de ganse kroost en ik garandeer jullie een fantastische avond. Veel plezier!

Regie: Tim Oliehoek

Met: Geza WeiszSasha MylanusKee KetelaarPeter Paul MullerMarjan LuifPaul Kooij & Peter Van den Begin

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  In Nederland zijn we allemaal opgegroeid met Annie. Niemand die haar niet kent. De film heb ik (helaas) nog niet gezien. Toch vind ik dat jullie Belgen (veel) betere films maken. Idee? Misschien moeten we elkaar eens wat les gaan geven over films uit ons land. Ik zal woensdag beginnen en als je het leuk vindt wisselen we dat af? Zonder tijdsdruk uiteraard!

  Geliked door 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Lijkt mij een leuk idee 😊

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s