Ginds, tussen de netels (Dimitri Verhulst) door Theater Pact Aalst

on

Humor met een destructief randje

Voor de tweede maal dit seizoen staat dit stuk op het programma. Na de gesmaakte passage bij Triene Wup Sente, is nu Theater Pact aan de beurt. Dimitri Verhulst is de gerenommeerde Vlaamse schrijver van Problemski Hotel, De Helaasheid Der Dingen en De Laatkomer. In 2005 ging hij aan de slag met Yerma van Federico Garcia Lorca en maakte er Yerma vraagt een toefeling van. Zes jaar later nam hij Bloedbruiloft van diezelfde Lorca onder handen en maakte er Ginds, tussen de netels van. In zijn versie bekampen twee families brandneteltelers elkaar. De Muermansen en de Delfossen lusten elkaar rauw. En nu gaat Cédric Delfosse trouwen met Emelyne, een jonge vrouw die ooit nog een relatie zou hebben gehad met Léon Muermans….

Het eenvoudige decor bestaat enkel en alleeen uit een houten vloer met achteraan brede, witte, doorschijnende linten. De acteurs creëren met andere woorden zelf de opening langs waar ze de scène op komen. Er zijn nogal wat acteurs en niet allemaal acteren ze op hetzelfde niveau, maar dat is maar een klein minpunt in een voor de rest zeer verzorgde voorstelling. De kitscherige kostuums zien er prachtig uit en zorgen ervoor , samen met de aanwezige humor, dat je dit stuk nooit al te serieus neemt, ondanks het tragische einde.

Het geheel komt een beetje traag op gang met iets te lange dialogen aan het begin. De ‘dans’ tussen vader en moeder is een eerste lichtpunt en veelbelovend voor de rest van de voorstelling. Van zodra de bloedgeile pastoor echter zijn intrede maakt, komt de boel echt op gang. De huwelijksgelofte, met de pastoor die gospelsongs ten gehore brengt en er uiteindelijk in slaagt de hele zaal mee te doen zingen, is één langgerekt hoogtepunt van bijna tien minuten. Ook de ultieme confrontatie tussen Cédric en Léon is heel knap in scène gezet. Beide acteurs beginnen met elkaar te bespuwen met water en eindigen in een gevecht op leven en dood. Het einde had voor mij niet meer gehoeven, maar doet verder geen afbreuk aan al het moois dat het voorbije half uur bracht. Een voorstelling die de verplaatsing naar Aalst meer dan rechtvaardigt.

Regie: Benny D’haeseleer

Met: Laur Van der Elst, Bart Danckaert, Rita Van Kerckhoven, Ronald Schollaert, Vincenzo de Jonghe, Elise Van den Brulle, Gwen De Backer, Evy De Meersman, Karolien Van der Borght, Vik van Schuylenbergh, Sam Maanicus, Benny Borms & Alice De Bolle

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Dit is op theaterresencies herblogden reageerde:
    Een recensie waar ik volledig kan achter staan. Mooi en eerlijk verwoord.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s