Lincoln

Blindspot

In giving freedom to the slave, we assure freedom to the free!

Sally Field & Daniel Day-Lewis

Steven Spielberg is een regisseur met twee gezichten. Enerzijds is hij de uitvinder van de avonturenfilm voor het hele gezin, anderzijds is hij de maker van serieuze drama’s met geschiedkundige roots. Laat het duidelijk zijn dat deze Lincoln tot de tweede groep behoort. De film vertelt het verhaal van de laatste maanden van Abraham Lincoln. De burgeroorlog is al vier jaar aan de gang en eindelijk zijn er voorzichtige toenaderingen om tot een soort vrede te komen. Lincoln ziet dit aankomen en wil koste wat het kost de slavernij afschaffen voor de oorlog eindigt. Hiervoor moet hij het 13de amendement gestemd krijgen. Om zijn doel te bereiken, zijn alle middelen goed. Politici overal te lande worden omgekocht om toch maar een stem voor uit te brengen… Dat hij hier uiteindelijk in slaagt, is genoegzaam bekend.

Tommy Lee Jones

We hebben hier dus duidelijk te maken met een praatfilm, die zich grotendeels in duffe kantoorruimtes afspeelt. En toch slaagt Spielberg erin om de spanning hoog te houden. De stemming op het einde van de film is zo strak en flitsend in beeld gebracht dat je je afvraagt of Lincoln het wel zal halen, hoewel de uitslag al op voorhand gekend is voor iedereen die iet of wat van geschiedenis afweet. Hij maakt ook een bijzonder sfeervolle film met prachtig camerawerk van Janusz Kaminski. De belichting, waarbij constant gespeeld wordt met clair-obscur, is fenomenaal mooi. Let maar eens op de scène waar Lincoln zijn zoontje omhelst na het horen van de uitslag. Het gordijn waait weg en hierdoor worden de silhouetten van de beide figuren duidelijker. Prachtig! Ook het acteerwerk is van een heel hoog niveau. Van Daniel Day-Lewis verwachten we niets anders omdat de man maar één film maakt om de paar jaar. De gelijkenis is treffend en hij maakt er een innemend man van die recht op zijn doel afgaat en af en toe mensen op stang jaagt met zijn eindeloze anekdotes. Sally Field is haar eigen tranerige zelf, maar het zijn James Spader en vooral Tommy Lee Jones die de show stelen. Spader is weergaloos als de papperige leider van een dubieus drietal dat Lincoln helpt om een aantal Democraten te overtuigen. En Tommy Lee Jones steelt bijna elke scène waar hij in zit als overtuigd abolitionist Mr. Stevens, die trouwens zo zijn eigen redenen heeft om abolitionist te zijn… Het enige minpunt, is de lengte, en dat is iets waar Spielberg zich wel vaker aan bezondigt. Maar laat dat de pret vooral niet drukken want er is genoeg te zien en te horen om van deze film te genieten. Spielberg bewijst eens te meer één van de grootste regisseurs te zijn die op deze aardbol rondloopt.

Regie: Steven Spielberg

Met: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, Hal Holbrook, James Spader, John Hawkes, Jackie Earle Haley, Bruce McGill & Tim Blake Nelson

There will be blood – City lights – Modern times – Nosferatu – The good shepherd – Michael Clayton – Whiplash –  Sicario – Lincoln – Blancanieves Fury Enemy
Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nostra schreef:

  De film ziet er goed uit en is mooi gemaakt, maar helaas wist het mij niet mee te slepen zoals bij jou. Vond het een trage en redelijk saaie film, maar het acteerwerk was fantastisch.

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Filmbeleving is en blijft dan ook een subjectief gegeven 😊

   Like

   1. Nostra schreef:

    Dat klopt inderdaad 🙂

    Liked by 1 persoon

 2. plcoyote schreef:

  Die staat nog hoog op mijn verlanglijstje. Knappe review, Kurt

  Liked by 1 persoon

  1. KVSmiley schreef:

   Merci! Mooie film. Echt iets voor jou 😊

   Like

 3. Anne schreef:

  De film was volledig uit mijn gedachten verdwenen, maar Lincoln wil ik zeker nog bekijken. Al was het maar om Daniel Day-Lewis nog eens aan het werk te zien.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s