Theaterwandeling – Dossier Baekelandt (Fred Germonprez) door Het Kuurns Theater

Een wandeling doorheen de geschiedenis van de streek

IMG_0709

In de periode na de Franse revolutie werd Vlaanderen serieus onderdrukt door de Fransen. Meer en meer mensen kwamen in opstand tegen de bezetter. Zo ook Baekelandt, die zich eerst aansloot bij het Franse leger, maar nadien deserteerde en lid werd van een plaatselijke roversbende. Ze pleegden de ene overval na de andere, altijd zonder bloedvergieten. Op een dag echter liep het mis en de hele bende werd opgepakt en ter dood veroordeeld, dit om een voorbeeld te stellen voor iedereen die er ook maar aan dacht om de Franse bezetter tegen te werken.

IMG_0714Het Kuurns Theater speelde dit stuk meer dan 25 jaar geleden en regisseur Martin Vanluchene vatte het idee op om het opnieuw op te voeren als een theaterwandeling. In de kerk van Kuurne worden we verwelkomd door twee vertellers. Ze vertellen het verhaal van Baekelandt en nemen ons dan mee op een trip doorheen zijn geschiedenis. De eerste stop is bij een vervallen kasteeltje in het centrum van Kuurne. Baekelandt heeft een rendez-vous met zijn geliefde Kate, alvorens naar het Franse leger te vertrekken. Het weer blijft ons, ondanks de mindere voorspellingen, goed gezind en we houden vervolgens halt in een garage waar de bende van Knorre (de papa van Kate) samenkomt in hun hol. Hier zien we de jeugd aan het werk en zij hebben dit tafereeltje een moderne toets meegegeven. Tof gedaan. Terug naar buiten en na een korte halte voor een jenevertje komen we bij een boerderij. De gevestigde waarden (de ‘fossielen’, aldus de verteller, die ons trouwens meermaals aan het lachen bracht) die ook de eerste keer meespeelden, laten ons zien hoe een overval verkeerd afliep. Schattig om zien hoe deze mensen, ondanks hun gezegende leeftijd, het beste van zichzelf geven. De mooiste locatie houden ze voor het einde. Een zaaltje in de lokale schietstand is omgetoverd tot een cel, waar twee vrouwelijke leden van de bende wachten op het vonnis. Prachtig decor en een goed gebrachte dialoog. Uiteindelijk komen we aan in de school, waar ook de bar zich bevindt, en hier zijn we getuige van het proces. Deze is leuk geënsceneerd met projecties van de gezichten van alle acteurs in hun respectievelijke rollen.

Het is eigen aan een theaterwandeling dat niet alle stukjes van hetzelfde niveau zijn, maar dat is ook niet erg. in dit geval is het vooral plezant en het brengt ons langs een aantal (vergeten of nooit geziene) pittoreske plaatsjes in Kuurne. Ook fijn om zien dat zowel de jongeren als de ouderen aan bod komen. Het Kuurns Theater laat hiermee vooral zijn veelzijdigheid zien en slaagt erin om de aanwezigen een aangename namiddag te bezorgen. Een kleine pluim ook voor Martin en zijn creatief team. Samen slaagden zij erin om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen.

Regie : Martin Vanluchene

Spel : Fabienne Decoutere, Lieven Van Speybroeck, Céline Decaluwé, Astrid Vanwynsberghe, Sien Vanluchene, Hanne Vanluchene, Willem Vanwynsberghe, Daan Frère, Karel Vanneste, Willy Denhaene, Johan Schietgat, Nicole Piepers, Christine Debaveye, Roosje Vandenhove, Darline Vanneste, Peggy Vanden Broucke, Patrick Vanhoutteghem, Bart Vanbelle, Johan Deylgat, Tom Vanluchene, Freek Vanden Broucke, Alexandra Strobbe, Willy Denhaene, Jan Vanwynsberghe, Marleen Defever, Nick Vleirick & Martin Vanluchene

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s