Tsjechov (Anton Tsjechov) door Theater Platteau

on

Tsjechov toegankelijk gemaakt

Anton Tsjechov is wellicht één van de meest bekende toneelschrijvers ooit. Naast avondvullende stukken als De Meeuw, Oom Wanja, Drie Zusters of De Kerstentuin, schreef hij ook heel veel (vaak humoritische) kortverhalen, waaronder ook heel wat eenakters. Regisseur Kris Vansteelandt, tevens voorzitter, wilde ter ere van de heropening van kasteel Wallemote, de geliefde locatie van Theater Platteau, een aantal van die eenakters vanonder het stof halen en laten zien aan het publiek dat die stukjes nu nog altijd heel speelbaar en, vooral, genietbaar zijn. Hij koos voor Zaal 6, De Treurspeler, De Beer en Calchas, vier bijzondere stukken, aangrijpend en doordrongen van intense gevoelens, doorspekt van een komische, lichtjes groteske inslag.

Hanne Vansteelandt, Myriam Anne, Gino Debeyne, Rose Calmeyn & Filip Lepoudre
Hanne Vansteelandt, Myriam Anne, Gino Debeyne, Rose Calmeyn & Filip Lepoudre

De liefde voor het theater druipt er al af bij het zien van het decor. Centraal staat een ‘sofa’, en zowel cour als jardin prijken twee ‘balkons’, zoals we die gewoon zijn te zien in de klassieke schouwburgen. De ‘sofa’ is het enige decorstuk en wordt tussen twee stukjes door telkens opnieuw in gereedheid gebracht door de huishoudster. Dit zorgt voor leuke, grappige intermezzi met Rose Calmeyn in de hoofdrol. Dit geeft de verschillende acteurs en actrices ook de gelegenheid om zich vliegensvlug om te kleden en klaar te gaan staan voor de volgende eenakter.

Niet alle getoonde stukjes zijn gelijk van niveau, maar dat hoeft ook niet. Een gesprekje met een aantal gelijkgestemden en met de regisseur en wat acteurs leerde ons dat iedereen zijn favorietje heeft. Voor mij persoonlijk ging het in stijgende lijn, maar dat is en blijft heel subjectief. Over de hele lijn beschouwd, zag ik een hele mooie productie, ik heb vooral genoten en gelachen bij momenten. Theater Platteau heeft een goede reputatie binnen het liefhebberslandschap en ook nu weer slagen ze er moeiteloos in die eer hoog te houden en, belangrijker nog, Tsjechov toegankelijk te maken voor het grote publiek!

Regie: Kris Vansteelandt

Met: Gino Debeyne, Myriam Anne, Rose Calmeyn, Filip Lepoudre & Hanne Vansteelandt

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Johan Bonte schreef:

    Helemaal akkoord

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s