Belgica

on

Seks, drugs & rock ’n roll

Ciro Motmans, Stef Aerts, Boris Van Severen & Tom Vermeir

Er is natuurlijk al heel veel gezegd en geschreven over deze nieuwste van Felix Van Groeningen. Iedereen weet ondertussen wel al dat de film gebaseerd is op de topjaren van café “Charlatan” in Gent. En het zal ook wel voor niemand nog een geheim zijn dat Soulwax de muziek bijeen schreef. Jo besluit om een café in het hartje van Gent nieuw leven in te blazen. Hij wordt hiervoor bijgestaan door zijn broer Frank. Ze hebben samen een moeilijke jeugd achter de rug, met een zuipende vader. Bovendien werd Jo gepest op school omdat hij maar één oog heeft. Gelukkig was Frank er altijd om zijn kleine broer een handje te helpen. We volgen de opgang van het café en krijgen tegelijkertijd een mooie kijk op de relatie tussen beide broers.

Stef Aerts & Hélène Devos

Het eerste deel van de film voelt aan als één lange trip doorheen het nachtleven van Gent. De personages doen zich tegoed aan veel, heel veel, drank en drugs. Dit terwijl ze bouwen aan één van de meest succesvolle café’s van Gent ooit. Gestuwd door de fantastische muziek van Soulwax, gespeeld door fictieve bands (waarin je af en toe wel eens een bekend gezicht ziet opduiken (Johannes Verschaeve, Bent Van Looy, enz.)), levert dit hallucinante beelden op en na verloop van tijd waan je je echt in het bruisende nachtleven. Dit duurt evenwel allemaal net iets te lang. Na een dik half uur weet je het wel en wil je wel eens iets meer te weten komen over de broers zelf.

Tom Vermeir

In het tweede deel van de film wordt dat echter goedgemaakt. We maken kennis met hun moeder en het contrast tussen beide broers. De ene neemt drugs en zuipt erop los, terwijl de andere zich vooral focust op het succesvol uitbouwen van een zaak. Dit leidt tot de nodige conflicten en zorgt uiteindelijk zelfs voor een breuk. Hoewel voorspelbaar, staat dit verhaal op zichzelf en is het interessant genoeg om onze aandacht vast te houden.

Charlotte Vandermeersch & Tom Vermeir

De acteurs zijn goed tot zeer goed. Ik blijf het een vreemde keuze vinden om niet-Westvlaamse acteurs Westvlaams te laten spreken, maar het moet gezegd dat Stef Aerts dit uitstekend doet. Aanvankelijk zou je zowaar denken dat hij een Westvlaming is. Hij is goed als Jo, de ietwat schuchtere tegenpool van de flamboyante, opvliegende Frank. Tom Vermeir schittert in zijn eerste hoofdrol. Hij is innemend en angstaanjagend tegelijk. Het is een plezier om de man aan het werk te zien. De rest van de cast is degelijk maar eerder onopvallend (let op een opvallend ingetogen Dominique Van Malder). Een film met twee gezichten dus die wellicht baat had gehad bij een kortere speelduur. Wat mij betreft, had er gerust een half uur af gemogen.

Regie: Felix Van Groeningen

Met: Tom Vermeir, Stef Aerts, Hélène Devos, Charlotte Vandermeersch, Boris Van Severen, Dominique Van Malder, Stefaan De Winter, Ben Benaouisse, Fouad Oulad Khlie, Ciro Motmans, Sara De Bosschere, Sam Louwyck, Silvanus Saow, Marijke Pinoy & Arne Sierens

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Protagonisten schreef:

  Ik vond het weer een topper van Felix. Het was weer net wat anders dan we gewend waren, maar op veel aspecten toch ook niet. Acteren konden beide hoofdrolspelers ook prima. Als Nederlander merk ik het verschil in dialect toch niet :-). De lengte had inderdaad misschien iets korter gemogen. Desalniettemin een topper voor mij.

  Liked by 1 persoon

 2. Riinyosa81 schreef:

  De nieuwe van Felix is er één waar ik reikhalzend naar uit kijk. Wil hem daarom ook nog erg graag zien.

  Liked by 2 people

 3. Nostra schreef:

  Ben er erg benieuwd naar aangezien ik pas beginnen ben aan z’n films, maar ze allemaal tot nu toe wel indruk hebben gemaakt.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s