Les Liaisons Dangereuses (Christopher Hampton) door Kunstkring Richten

Sexuele losbandigheid ten top gedreven

Markiezin De Merteuil en graaf de Valmont waren ooit geliefden, maar zijn op de één of andere manier nog steeds met elkaar verbonden. Ze scheppen er samen een duivels genoegen in om jonge en deugdzame mensen te manipuleren en hun liefdesrelaties te gronde te richten. Merteuil wil wraak op een oud-minnaar en stelt voor dat Valmont de jonge, onschuldige Cécile de Volanges verleidt. Dat is hem echter te min en daarom doet hij haar nog een voorstel. Als hij erin slaagt om Madame de Tourvel, de zuiverste en trouwste vrouw van Parijs, te veroveren, dan moet Merteuil nog één keer met hem het bed delen. Dit amorele spel ontaardt al snel in een strijd op leven en dood.

Heidi Deramoudt & Dirk Clement

Qua scenografie zit het wel snor. Een metershoge kooi van een paar vierkante meter wordt geflankeerd door torenhoge trappen aan beide zijden. Telkens de acteurs op scène komen, betreden ze de de trappen en dat zorgt voor een aantal prachtige beelden. Natuurlijk is dit ook en vooral te danken aan de prachtige belichting. Regisseur Eric Meirhaeghe herwerkte de tekst van Hampton en voegde er brieven aan toe die hij zo geplukt heeft uit de oorspronkelijke brievenroman van Pierre Choderlos de Laclos. Een paar herschreef hij zelfs als heuse SMS-tekstjes. Telkens de acteurs brieven schrijven of SMS’en naar elkaar, komen ze naar voor en debiteren hun brief in de micro, badend in een douche van rood licht. Mooi!

Christine Ketels, Ann Merlevede, Mieke Bamelis, Stefaan Peene, Dirk Clement, Joris Marreceau, Heidi Deramoudt, Emmy Decramer & Alice Rottey

Dit stuk is natuurlijk vooral bekend als de kostuumfilm Dangerous Liaisons uit 1988 van Stephen Frears met John Malkovich, Glenn Close en Michelle Pfeiffer in de hoofdrollen. Deze twee laatste werden alletwee genomineerd voor een Oscar, evenals de film zelf. Hij won uiteindelijk de Oscar voor beste scenario, beste art direction en beste kostumering. Veel staat of valt met de acteurs en het moet gezegd dat het ook hier goed zit. Valmont bijvoorbeeld wordt prachtig gestalte gegeven door Dirk Clement. Alice Rottey, waarvan tijdens een gesprek nadien bleek dat zij eigenlijk amper 16 jaar is en franstalig, is innemend en stoer tegelijk als de jonge Cécile. Regisseur Meirhaeghe mixt alle elementen mooi door elkaar en maakt er op die manier een prachtig geheel van.

Regie: Eric Meirhaeghe

Met: Dirk Clement, Christine Ketels, Alice Rottey, Heidi Deramoudt, Mieke Bamelis, Ann Merlevede, Joris Marreceau, Emmy Decramer & Stefaan Peene

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s