Michael Clayton

on

Blindspot

Advocaten en bedrijfsethiek

Tilda Swinton

De derde ‘Blindspotter’ van dit jaar, is er eentje die al een paar jaar op mijn DVD-planken lag, namelijk deze Michael Clayton. Clooney heeft me nog maar zelden ontgoocheld en goeie advocatenfilms vind ik meestal wel plezant om te bekijken. Het titelpersonage is een advocaat met nogal wat persoonlijke problemen (w.o. een slecht verteerde echtscheiding en een gokverslaving). Hij werkt voor een groot advoacatenkantoor als ‘fixer’, een advocaat die ingezet wordt om zaken op te lossen waarmee de firma in diskrediet zou kunnen gebracht worden. Als één van hun topadvocaten een inzinking krijgt tijdens zijn verdediging van U/North, een firma die pesticiden maakt, wordt Clayton ingeschakeld. Algauw blijkt dat de aanklacht tegen U/North meer dan gegrond was en dat de firma een paar kankerdoden op zijn geweten heeft. De bewuste topadvocaat was dit op het spoor gekomen en kon dit niet aan. Clayton spit de zaak dieper uit…

Tom Wilkinson & George Clooney

Het duurt een tijdje voor je snapt waar deze film eigenlijk naartoe wil. Dit is vooral te danken aan het ingenieuze script van regisseur Tony Gilroy. Slechts beetje bij beetje geeft hij informatie weg. Als je echter bereid bent mee te gaan, dan word je ruimschoots beloond. De plot is minder ingewikkeld dan op het eerste gezicht lijkt en de acteurs zijn stuk voor stuk goed op dreef. Clooney is uitstekend als de op het eerste gezicht zelfverzekerde advocaat, waarvan algauw blijkt dat dit maar een façade is. Ook Swinton is schitterend als de keiharde manager van U/North. Wilkinson tenslotte bewandelt perfect de dunne lijn tussen oprechte waanzin en overacting. De personages zijn bijzonder goed uitgewerkt en het verhaal is boeiend genoeg om niet af te haken.

3

Regie: Tony Gilroy

Met: George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Sydney Pollack &

There will be blood – City lights – Modern times – Nosferatu – The good shepherd – Michael Clayton – Whiplash –  Sicario – Lincoln – Blancanieves – Fury – Enemy
Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wilco Born schreef:

  Oeh dat klinkt wel als een goede film. Ga em misschien ook checken!

  Like

 2. Riinyosa81 schreef:

  Lang geleden eens gezien maar wat me daarvan nog bij is gebleven is een goed op dreef zijnde George Clooney. Degelijke film maar ook één die niet heel lang zal blijven hangen.

  Liked by 1 persoon

 3. Nostra schreef:

  Een film die mee altijd is bijgebleven door z’n sfeer, zo je recensie gelezen te geven moet ik deze misschien maar weer eens opzetten.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s