Blancanieves

Blindspot

Een originele kijk op een klassiek sprookje

Pamuk-Prenses--Blancanieves-3034588fa41f1190536f3dbfc137ac86

blancanieves-2012
Maribel Verdù

Geïnspireerd door een aantal collega-bloggers stelde ik een paar weken geleden een Blindspot-lijst samen. Blancanieves is de eerste film van de lijst die ik bekeken heb. De film vertelt op een wel heel originele manier het verhaal van Sneeuwwitje, het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm. Scenarist en regisseur Pablo Berger verplaatsen het verhaal naar de arena van de stierenvechters in de jaren ’20. Hij doet dat bovendien in de stijl van de films uit die jaren, met name in zwart-wit, stom (zonder gesproken tekst, enkel met muziek) en in het klassieke 4:3 formaat. Blancanieves (Sneeuwwitje) wordt opgevoed door haar grootmoeder nadat haar vader in een rolstoel belandt na een ongeluk met een stier en nadat haar moeder sterft in het kraambed. Als ook haar grootmoeder sterft, komt ze bij haar stiefmoeder terecht. Zij is de verpleegster van haar vader die dankbaar gebruik maakte van de situatie om met de rijke torero te trouwen. Als haar vader sterft, probeert de stiefmoeder haar om te brengen, maar ze wordt gered door niet zeven, maar zes circusartiesten (dwergen).

 

blancanieves_05_medium
Macarena Garcia & de zes dwergen

Laat de filmische stijl u zeker niet afschrikken. Er zit voldoende actie en humor in om te blijven boeien. Het had allemaal een kwartier korter gemogen, maar het blijft een schitterende prestatie om dergelijke film te maken in de flitsende jaren 2000, waar alles almaar sneller lijkt te gaan. De fotografie is bij momenten adembenemend mooi en een aantal shots lijken zo geplukt uit films van Murnau of Buñuel. Een aangename film die zeker de moeite van het bekijken waard,is, al was het maar om de durf van de makers.

 

3

Regie: Pablo Berger

Met: Macarena Garcia, Maribel Verdù, Angela Molina, Daniel Giménez Cacho & Inma Cuesta

There will be blood – City lights – Modern times – Nosferatu – The good shepherd – Michael Clayton – Whiplash –  Sicario – Lincoln – Blancanieves – Fury – Enemy
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s