Star Wars: The Force Awakens

Nostalgie in een nieuw jasje

star-wars-force-awakens-official-poster

star-wars-force-awakens-han-solo-chewbacca
Chewbacca & Harrison Ford

J.J. Abrams is gepokt en gemazeld in het actie- en science fiction genre. En hij heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een grote fan is van Spielberg of van de klassieke science fiction films als Star Trek en Star Wars. Bovendien leverde hij met het onderschatte Super 8 een onderhoudende coming of age film af in de traditie van Goonies en Stand by me. Hem nu al de nieuwe Spielberg noemen, is misschien wat te vroeg, maar als je ziet wat hij deed met Star Trek en wat hij nu doet met Star Wars, dan komt hij wat mij betreft heel dicht in de buurt bij de grootmeester van het genre.

Chewie, we’re home.

Rey
Daisy Ridley

De troepen van Darth Vader zijn uitgeschakeld en het verzet boekte een grote overwinning in Return of the Jedi, maar het kwaad kruipt waar het niet gaan kan en een nieuwe duistere troepenmacht is opgestaan onder het bevel van de met zichzelf worstelende superslechterik Kylo Ren (een voortreffelijke Adam Driver slaagt er bijna in om je medelijden met hem te doen krijgen). Het verzet, dat onder leiding staat van Generaal Leia (jawel, die…), wil koste wat het kost Luke Skywalker terugvinden en probeert de kaart te bemachtigen waar zijn locatie op staat. Kylo Ren is hen echter op het spoor en probeert hen dat te verhinderen. We maken kennis met Rey (een vrijbuiter) en Finn (een afvallige Storm Trooper) en samen met het verzet, Han Solo, Chewbacca en Poe Dameron gaan zij de strijd aan met de troepen van Ren.

star-wars-the-force-awakens-finn-156333
John Boyega

J.J. Abrams slaagt erin om deze nieuwe start de look en de feel te geven van de eerste drie films. Weg van het CGI-spektakel van het tweede drieluik. Bovendien is het een aangename vernieuwde kennismaking met de helden van weleer. Prinses Leia is leider geworden van het verzet. Haar relatie met Han Solo heeft het niet gehouden en die laatste is dan maar weer op avontuur getrokken met zijn trouwe vriend Chewbacca. Ook nu weer werkt hij zich in nesten, maar zijn goed hart haalt uiteindelijk de bovenhand. Iets waar J.J. Abrams ook bijzonder goed in is, is om zijn films te injecteren met een gezonde dosis humor. Han Solo is hiervoor uiteraard een dankbaar personage, maar ook nieuwkomer Finn (John Boyega), een Storm Trooper die weigert nog langer te vechten voor Ren en zijn trawanten, zorgt voor de nodige comic relief.

star-wars-the-force-awakens

Star Wars is in wezen een klassieke avonturenfilm in een wereld die bevolkt is met allerlei vreemde wezens. Waar Lucas er in de vorige drie films nooit in slaagde om die wereld geloofwaardig te maken, slaagt Abrams hier wel perfect in. Vooral door de meeste wezens tot leven te brengen met echte materialen en maskers. De film gaat voorbij in een vliegende vaart en de gevechten zien er adembenemend uit. Wie bereid is zich te laten meeslepen door de avonturen van deze bonte bende, kan ik een fantastische filmavond garanderen.

3,5

Regie: J.J. Abrams

Met: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max Von Sydow, Peter Mayhew & Simon Pegg

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nostra schreef:

    Ik heb tot nu toe nog maar weinig negatieve recensies gelezen en terecht, want Abrams is er zeker in geslaagd een entertainende film neer te zetten die zowel jong als oud aanspreekt. Zeker eentje die ik waarschijnlijk binnenkort nog wel voor een tweede keer zal gaan zien.

    Like

  2. filmportaal schreef:

    Helemaal eens met deze recensie. Een van mijn favoriete films van het jaar!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s