Arme Cyrano (Cyrano de Bergerac) (Edmond Rostand) door Zwevegems Teater

Cyrano zoals het was, in dichtvorm Arme Cyrano poster

Cyrano de Bergerac werd ontelbare keren opgevoerd en is ook vele malen verfilmd. De ene versie is al moderner dan de andere (denken we maar aan de film Roxanne met Steve Martin als de lelijke poëet), maar allemaal brengen ze min of meer hetzelfde verhaal. Cyrano is ‘gezegend’ met een gigantisch reukorgaan. Hij is daarentegen een schitterend poëet en naar het schijnt zou zelfs Molière later verzen van hem gebruikt hebben. Hij is ervan overtuigd dat hij vanwege zijn uiterlijk geen enkele kans maakt bij zijn grote liefde, zijn nichtje Roxane. Op een dag wordt deze laatste echter smoorverliefd op Christian, een nieuwe recruut in Cyrano’s regiment. De liefde is wederzijds, maar Christian is niet zo goed met woorden. Cyrano biedt hem de oplossing: hij zal de dichterlijke woorden leveren om de liefde tussen Christian en Roxane te bezingen.

Arme Cyrano 2
Manon Hiltrop, Camille Dubois & Anse De Meersseman

Het decor bestaat uit paletten die op elkaar staan en een soort houten zij- en achterwand vormen. Daarvoor staat een hellend vlak en centraal staat een klein orkest dat folkdeuntjes brengt. Dit orkest zorgt ervoor dat er constant rond hen moet gespeeld worden en dat belemmert af en toe de bewegingsvrijheid van de acteurs. Het stuk duurt ook net iets te lang en dat wordt bovendien nog eens versterkt door het lange begin (een stoet die eindigt in een boottocht) en een paar overbodige dansjes tussendoor. Twee dingen waarvan de symboliek voor velen in het publiek ook niet duidelijk was. De keuze om het stuk in dichtvorm te brengen maakt dat je even moet wennen, maar zodra je mee bent in het verhaal, stoort dat totaal niet meer, integendeel. Bovendien bevat de voorstelling een paar hele mooie scènes, zoals het gevecht tussen Cyrano en de Vicomte de Valvert en de balkonscène met Cyrano, Roxane en Christian.

De drie hoofdacteurs doen echter het stuk boven zichzelf uitstijgen, goed geflankeerd door de rest van de uitgebreide cast. Sibelijn Courtens speelt een grappige Roxane, Stijn Vandenhende is perfect als de eerder domme Christian en Simon Vancraeynest is ronduit indrukwekkend als de beweeglijke woordenkunstenaar Cyrano. Kortom, net iets te lang maar goed tot prima geacteerd stuk met een aantal hele mooie scènes.

2,5

Regie: Dirk Crommelinck

Spel: Magda Callens, Sibelijn Courtens, Eugène Delabie, Jef Depaepe, Ortwin Malfait, Stoffel Van Boeckxsel, Simon Vancraeynest, Stefan Vancraeynest, Stijn Vandenhende, Marc Vanoutryve, Trui Verbeke, Anse De Meersseman, Camille Dubois, Manon Hiltrop, Jasper Matthijs & Mauro Vancoillie

Muzikale leiding: Steve De Veirman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s