Dubbelmens (Paul Govaerts) door vzw De Schaduw

De sleur van het leven door de ogen van een “dubbele” mens

Paul Govaerts schreef dit stuk over een zwaarlijvige man die zich door het leven sleept en tegelijkertijd terugkijkt op een aantal keuzes die hij, al dan niet noodgedwongen, maakte in zijn leven. Hij had niemand specifiek in gedachten maar Bart Claeys leek de geschikte persoon om deze monoloog te brengen. Dubbelmens komt thuis na een dag op kantoor en vertelt zijn levensverhaal terwijl hij een zak chips en een doos snoep naar binnen werkt.

Bart Claeys

De acteur beweert zelf dat dit stuk op zijn lijf geschreven is en dat kunnen we bezwaarlijk tegenspreken. Maar het moet gezegd dat hij in het echte leven mobieler is dan de figuur die hij speelt in deze monoloog. Begeleid door een muzikant (Thomas Camerlynck) nemen de regisseur en de acteur ons mee en leiden ons binnen in het leven van Lode. De voorstelling kent een aantal hele sterke momenten: de kennismaking met zijn collega’s, het dansje op het wachtmuziekje dat hij zelf componeerde, zijn droom, enz. Het verhaal neemt je mee, maar laat je ook af en toe eens los. Hierdoor krijg je het gevoel naar een weinig coherent geheel te zitten kijken. Dat heeft deels met de tekst te maken, maar ook met de keuze om de acteur zelden of nooit te laten interageren met het publiek. Er is weinig oogcontact waardoor de betrokkenheid bij momenten klein is.

De muziek zorgt voor de juiste sfeer en ook het decor is functioneel. Pas op het einde wordt duidelijk waarvoor de rekken en de touwen dienen. Leuke vondst ook om een touw dwars over de speelscène te spannen. Hier moet de acteur telkens opnieuw over wil hij naar de andere kant. Dat komt zijn mobiliteit natuurlijk niet ten goede. Ondanks de zwakkere passages en het gebrek aan interactie, primeren de sterke momenten en ook de rode draad (de relatie met zijn ouders) is boeiend om volgen. Kortom, goeie sfeerschepping en goed gebracht, maar te weinig coherent.

😀 😀 🙂 😦

Regie : Paul Govaerts

Spel : Bart Claeys & Thomas Camerlynck (muziek)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s