Impuls speelfilmavond – Urbain Appeltans

Urbain Appeltans
Urbain Appeltans

Naar jaarlijkse gewoonte mocht ik vorige vrijdag de speelfilmavond van Impuls in goeie banen leiden. Hoofdrolspeler van deze editie was Urbain Appeltans, een gevierd Vlaams cineast. Ik kende hem uitsluitend van naam en faam, maar had hem nog nooit ontmoet. Blijkt dat hij zijn filmcarrière begon als professioneel cineast. Hij werkte bij de voormalige BRT en regisseerde daar onder andere de serie Duupje tussen 1991 en 1993. Later richtte hij zijn eigen bedrijf op, CINEAC, waarmee hij bedrijfsfilms en zo maakte. De laatste jaren is hij vooral actief als niet-professionele cineast en met succes. Hij scheen dan ook een paar van zijn prijsbeesten.

Magda Verbist & Hanne Meuwissen
Magda Verbist & Hanne Meuwissen

Hij begon met De speelbal, een film die nogal wat bijval kende in zowel binnen- als buitenland. In het buitenland staat de film bekend onder de naam Hannah. Urbain noemt de film een sprookje. De speelbal vertelt het verhaal van een meisje, Hannah, dat moeite heeft om haar stiefmama te aanvaarden en als er een baby op komst is, wordt ze naar oma gestuurd. Hannah is heel gesloten maar geleidelijk aan slaagt oma erin haar vertrouwen te winnen en met de hulp van een jongetje haar te doen openbloeien. Een magische sfeer, een mooie fotografie en prachtige kostumering typeren deze film. 10 jaar geleden kreeg Urbain de verschrikkelijk diagnose te horen dat hij kanker had. Hierdoor heeft hij heel diep gezeten, maar dankzij zijn vrouw en zijn films overleefde hij de verschrikkelijke ziekte. Een ontmoeting met een jongetje van een jaar of twaalf dat ook kanker had, inspireerde hem om de film High five te maken. Deze film vertelt het verhaal van een jongen die kanker heeft en weet dat hij zal sterven. Hij is boos omdat zijn ouders hem de waarheid niet vertellen en hij vraagt hulp aan God. Mooi geacteerd en met een prachtig eindbeeld. En dan pauze. Leuk om te zien dat cineasten toch proberen om relevante films te maken, films die echt iets te vertellen hebben.

Magda Verbist
Magda Verbist

Na de pauze toonde hij Prinsje, gebaseerd op een verhaal van Roald Dahl, over een man die het hart van een vrouw probeert te veroveren via haar schildpad. Magda Verbist (De speelbal), die ooit nog meespeelde in Wij, heren van Zichem, nam ook hier de hoofdrol voor haar rekening. Een typische Urbain Appeltans met cinemascope_Kriseen bijna magische sfeer en een tot de verbeelding sprekend verhaaltje. Als laatste was Cinemascope aan de beurt, een echte ode aan de cinema. Een ouder koppel lijkt op elkaar uitgekeken. Allebei zijn ze gefascineerd door hun hobby en ze hebben geen oog meer voor elkaar. Zij is kunstenares en hij is lid van een amateurfilmclub. Op een dag echter worden een paar films vertoond in de cinemascope_San_Wimcinema in cinemascope. Zij kan hem overhalen om nog één keer naar zo’n film te gaan kijken. Samen komen ze in de film terecht. Een prachtig verhaal, gefilmd op een fantastische locatie, met authentieke kostuums, een oldtimer en twee hondjes. Alles wat een film nodig heeft om mensen een half uur lang te boeien. Mooi ook hoe de acteurs in de film in de film heel cartoonesk staan te acteren.

Het werd een hele boeiende avond met mooie films en een warm slotwoord van onze gast. Hij vroeg om respect op te brengen voor iedere filmmaker en bij een eerste vertoning van een film altijd te zeggen dat het goed is, zodanig dat iedere cineast met een goed gevoel naar huis gaat als zijn film voor het eerst getoond wordt. Bij deze, Urbain, het was een aangename avond en ik heb enorm genoten van je films. Tot films, filmvriend!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s