Maria Eeuwigdurende Bijstand (Arne Sierens) door Cultuurkapel De Schaduw

Een pareltje van Arne Sierens

maria_flyer_recto_def-821_iSL

Na Roze Kate is dit het tweede stuk op heel korte tijd waarvan je denkt: daarvoor doen we het. We gaan bijna wekelijks naar het theater in de hoop eens om de zoveel tijd een stuk te zien van dit niveau. Het heeft natuurlijk veel met het stuk zelf te maken, een ware tragikomedie, geschreven door Arne Sierens in 2004 voor Johan Heldenbergh, Titus De Voogdt & Marijke Pinoy. Michel is conciërge van een shopping center en heeft zijn “kantoor” in de kelder van het shopping center. Hij is aan het recupereren van een zwaar duikongeval. Zijn vriend Gabriël is verwikkeld in een heuse vechtscheiding en vlucht in diezelfde kelder bij Michel. Mimi, een ex van Gabriël, is hem hierheen gevolgd. Samen proberen ze het hoofd te bieden aan hun problemen. Ze proberen hun leed te dragen met het nodige relativeringsvermogen. Alleen lukt dat natuurlijk niet altijd.

Het verhaal is van wezenlijk belang, maar ook de regie, het spel, de scenografie, de belichting, de klank enz. zijn belangrijk om een goed verhaal kijkwaardig te maken. En dat is hier bijzonder goed gelukt. Het decor bestaat uit plastic bakken met côté cour een tafeltje met een koffiezet. Achteraan staat een grote Paashaas. In de “droom”scène waarin Michel in zijn duikerspak verschijnt, slaagt de regisseur erin, de kijker het gevoel te geven echt naar een aquarium te zitten kijken. De belichting is heel sober, maar werkt. Boven de scène hangen een aantal TL-lampen kris kras door elkaar en deze zorgen voor de juiste sfeer bij deze productie. De acteurs spelen allemaal op topniveau en zetten personages neer van vlees en bloed. De schitterendee scène waarin ze samen In dreams zingen van Roy Orbison, is zo komisch en tragisch tegelijk.

Arne Sierens was zelf in de zaal en tijdens een kort gesprekje, vertrouwde hij me toe dat hij enorm genoot van deze productie. En met hem bijna iedereen die daar aanwezig was. Althans dat deed het daverend applaus achteraf vermoeden. Wij genoten alvast met volle teugen en bleven nadien ook nog een hele tijd napraten over dit pareltje. Meer van dat aub!

😀 😀 😀 🙂

Regie : Koen De Ruyck

Spel : Stef Eecloo, Filip Vanderbeke & Tine Van Poucke

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s