Thuis (Hugo Claus) door Deugd en Vreugd Heestert

Een klassieker in Heestert

affiche

Deugd en Vreugd Heestert koos ervoor om Thuis van Hugo Claus op de planken te brengen. Het verhaal is gekend: de heer en mevouw Vandaele hebben een huis op lijfrente gekocht en verbinden zich ertoe zorg te dragen voor de zieke en oude mevrouw Vergote. Als de zoon naar huis komt met zijn nieuwe vriendin, weet meneer Vandaele hier geen blijf mee.

Sybe Vandemeulebroucke & An Vanhoutte
Sybe Vandemeulebroucke & An Vanhoutte

Regisseur van dienst is Fabiola Depoortere. Zij kiest voor een klassieke enscenering met een woonkamer en twee deuren achteraan. Het is echter niet zo duidelijk in welke tijd deze creatie gesitueerd is. Côté cour staat een radio uit de jaren ’40 en de zoon komt binnen met een laptop. President Clinton wordt genoemd als president van de Verenigde Staten. Hij was President van 1993 tot 2001 terwijl de laptops maar echt doorgebroken zijn in 2005. Wellicht was het de bedoeling om dit tijdloos te brengen. Bovendien is het allemaal wat te braaf (zeker naar huidige normen) en ligt het tempo vaak niet hoog genoeg. Meneer Vandaele en mevrouw Vergote zijn bij momenten echter wel aardig op dreef.

Is het anno 2015 nog relevant is om deze stukken van Hugo Claus te brengen, vraag ik me openlijk af. Een hedendaags publiek heeft daar mijns inziens weinig aan. De problematiek die opgevoerd wordt, is zo eigen aan de tijd waarin die stukken geschreven zijn dat dit nu geen impact meer heeft. En daarmee wil ik zeker niet beweren dat Hugo Claus zijn plaats niet verdient in de eregalerij van grote Nederlandstalige auteurs, integendeel.

Ik ben geen fan van dit stuk en zal het wellicht ook nooit worden. Maar als het dan toch gebracht wordt, mag het voor mij allemaal iets snediger en brutaler dan wat we hier te zien kregen. Alleen zegt dat natuurlijk veel meer over mij dan over deze creatie.

😀 😀 😦 😦

Regie : Fabiola Depoortere

Spel : Herman Lemarcq, Chris Turpijn, Son Turpijn, Sybe Vandemeulebroucke & An Vanhoutte

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s