Damesorkest (Jean Anouilh) door Die Ghesellen Deerlijk

Gekibbel achter de schermen

0

😀 🙂 😦 😦

Een damesorkest speelt in de brasserie van een kuuroord in Frankrijk. Tussen de verschillende muziekstukken door, slaan de dames een babbeltje en hier komen hun kleine kantjes naar boven, hun jaloezie, hun frustraties, e.d. Muziek lijkt het enige te zijn dat hen bindt. Monsieur Léon is de pianist van het orkest, maar hij houdt zich eerder op de achtergrond, zelfs als Madame Hortense, orkestleidster, avances maakt, zeer tegen de zin van zijn echtgenote, Suzanne. Maar ook Monsieur Léon heeft zijn verhaal en is niet zo braaf als op het eerste gezicht lijkt.

We krijgen bijgevolg geen klassiek verhaal voorgeschoteld, maar een opeenvolging van dialogen en monologen, nu eens grappig en dan weer tragisch. Dit alles speelt zich af in een mooi decor. Op de achterwand zien we een notenbalk en daarvoor hangen de noten. Mooi gedaan, maar tegelijkertijd ook nogal beperkend voor de acteurs. Door vooraan stoelen te plaatsen en achteraan noten te hangen, blijft er maar weinig ruimte over om te bewegen. Bewogen wordt er nochtans genoeg, vaak onnodig en zonder enig doel, midden in een conversatie. Vaak is het ook niet duidelijk waarom de acteurs/actrices nu precies daar of daar staan. De ene in een soort freeze, terwijl anderen stil verder spelen wanneer ze niet aan de beurt zijn. Allemaal zaken die het tempo en de snedigheid uit het geheel halen en daar heeft dit stuk geen baat bij. Dit vraagt tempo en weinig beweging. Bovendien heb je bij momenten het gevoel naar een lichtshow te zitten kijken. Wat was in godsnaam de meerwaarde hiervan, behalve een aantal sfeervolle beelden?

Het stuk zelf boeit maar matig. Het heeft te weinig om het lijf om je als toeschouwer vast te houden. Een aantal Ghesellen beweerden dat het beter werd na een aantal kijkbeurten. Maar daar hebben wij, als eenmalige toeschouwer, geen boodschap aan. Mooi decor en bij momenten mooie belichting, maar jammer genoeg niet ten dienste van het stuk.

Regie : Steven Van Eeckhoutte

Spel : Marijke Dejaegere, Erna Mestdagh, Hilde De Pourcq, Annie Depoortere, Ingrid Vandekerckhove, Jenny Mestdagh, Jean-Pierre Vandekerckhove, Norbert Vandercruyssen, Jan Deleersnyder, Trees Goeminne, Marina Parmentier & Marc Depraetere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s