Exodus: Gods and kings

Stoere Mozes vs. zwakkeling Ramses

Exodus-Gods-and-Kings-Poster-7

😀 😀 😀 😦

Follow me and you will be free. Stay and you will perish.

Grootmeester Ridley Scott, maker van o.m. Alien, Blade runner, Gladiator, Kingdom of heaven, Robin Hood, e.v.a., waagt zich aan het bijbelse verhaal van Mozes. Het verhaal moet ik u wellicht niet meer vertellen. Het heeft te maken met Egypte, broer Ramses, slaven, de zeven plagen, een zee die zich splitst, de tien geboden en ga zo maar verder. Christian Bale is de Mozes van dienst en doet dat, zoals we van hem ondertussen gewoon zijn, zeer goed. Joel Edgerton is zijn “broer” Ramses en hij speelt die als een zwakkeling die, na het vertrek van Mozes, de strijd verliest tegen zijn eigen zwakheid.

Christian Bale
Christian Bale

Scott weet als geen ander hoe hij epossen als dit moet regisseren. De vaart zit er goed in, de actiescènes zijn adembenemend en blijven goed om volgen, in tegenstelling tot films van de jongere generatie actieregisseurs (Michael Bay zou beter eens bij de heer Scott in de leer gaan). En toch haalt hij met deze film niet het niveau van bovenstaande meesterwerken. De makers doen keihard hun best om ons te laten twijfelen aan het bestaan van God. God wordt gespeeld door een kleine jongen en het is nooit echt duidelijk of deze echt bestaat of zich enkel manifesteert in het hoofd van Mozes. De plagen worden toegewezen aan natuurlijke fenomenen en ook de splitsing van de zee blijkt één of ander natuurfenomeen te zijn. Bovendien zijn een aantal interessante nevenfiguren, zoals de vader van Mozes, de moeder van Ramses, Nun, Aaron,… (allemaal gespeeld door stuk voor stuk goeie acteurs (Ben Kingsley, John Turturro, Sigourney Weaver, …)), te weinig uitgewerkt waardoor ze bijna een onderdeel van het decor worden. Dit heeft wellicht ook te maken dat de oorspronkelijke film vier uur duurde en Scott nog serieus heeft moeten knippen om de film in te korten.

Christian Bale, John Turturro, Sigourney Weaver & Joel Edgerton
Christian Bale, John Turturro, Sigourney Weaver & Joel Edgerton

Ridley Scott is en blijft één van de meest getalenteerde filmmakers van zijn generatie en laat ook met deze film heel wat jongere talenten een poepje ruiken. Misschien wordt het tijd om nog eens een kleiner project aan te pakken en daar dan voluit voor te gaan.

Ben Kingsley
Ben Kingsley

Van : Ridley Scott

Met : Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Bob Mendelsohn, Maria Valverde, Sigourney Weaver, Ben Kingsley & Ewen Bremner

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s