Veronika besluit te sterven (Paulo Coelho & Johan Depaepe) door Die Ghesellen

Een ode aan het leven…

10830866_10204005752361495_4860491237002488135_o

😀 😀 😀 🙂

In 1998 voltooide Paolo Coelho zijn roman “Veronika besluit te sterven”. Regisseur van dienst bij Die Ghesellen (Johan Depaepe nvdr.) was danig onder de indruk en besloot dan maar er een toneelstuk van te maken. Hij herschreef de roman voor theater en creëerde het stuk voor Deerlijk. “Veronika besluit te sterven” vertelt het verhaal van Veronika die, na een mislukte zelfmoordpoging, in een psychiatrische instelling terechtkomt. Ze is in behandeling bij Dr. Igor en mede dankzij hem en haar medepatiënte herwint ze haar zin om te leven…

Joke Coucke
Joke Coucke

Al bij het binnenkomen krijgen we zicht op een schitterend decor. Een wand bestaande uit een groot houten kader met vierkanten opgevuld met doorschijnend papier. Hier wordt doorheen het stuk vanalles op geprojecteerd (van de locatie waar ze zich bevinden tot close-ups van Veronika’s hart). Voor de rest zien we een vrij sober decor van twee stoelen en een meubel dat dienst doet als bed, bank en vleugelpiano. Alle verdere accenten worden met belichting gelegd.

Loes D'Heedene
Loes D’Heedene

De  belangrijkste personages worden stuk voor stuk goed tot zeer goed ingevuld. Veronika is subliem. Haar afstandelijke manier van acteren zorgt ervoor dat overdreven pathos en dramatiek vermeden worden en geeft perfect de gemoedstoestand weer van deze getormenteerde ziel. Zedka zorgt voor de nodige ontluchting door haar ontluisterende spel en Edward is zeer goed in de manier waarop hij de evolutie van schizofreen naar min of meer normaal belichaamt. De rest van de cast houdt zich goed staande.

Maarten Vansteenkiste & Joke Coucke
Maarten Vansteenkiste & Joke Coucke

Muziek speelt een belangrijke rol in dit stuk en de muziek van Jürgen Theunynck, die hij speciaal componeerde voor dit stuk, past wondermooi in het geheel. De stukken waarin Veronika piano speelt terwijl Edward toekijkt, lijken soms lang maar dat stoort totaal niet. Integendeel, je wordt meegesleept door de prachtige muziek en het mooie scènebeeld (met de maan op de achtergrond). Een hartverwarmend verhaal, een prachtig regieconcept ondersteund door een knappe belichting en oorstrelende muziek en goede tot zeer goede acteerprestaties maken van deze creatie een lust voor oog en oor. Een dikke proficiat!!!

Regie : Johan Depaepe

Spel : Katrien Debaere, Loes D’Heedene, Luc D’Heedene, Colette Deryckere, Jacques Degloire, Maarten Vansteenkiste, Maureen Deswarte, Joke Coucke, Regine Vandenbogaerde & Olivier Demets

Foto’s : Tom Vanderghinste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s