Onderstad (Peter Cnops) door Theater Kohané

Intrigerend uitgangspunt…

Onderstad-Regisseur-Spelers-03

😀 😀 😦 😦

Vijf mensen zitten opgesloten in een kelder. Ze bezochten blijkbaar een tentoonstelling. Hoe ze in die kelder geraakten, komen we echter nooit te weten. Het stuk focust zich op de personages en op de verhoudingen tussen de personages onderling. De cholerieke verkoper die koste wat het kost een uitweg zoekt, zijn vrouw die haar man wil kalmeren, een oudere man die eerder berust in de situatie, een hysterische dame die haar kat mist en een koele businessvrouw. Vijf mensen, vijf levens.

Een intrigerend uitgangspunt en het stuk gaat ook heel mooi van start. Als het publiek in de zaal zit, gaan de lichten uit en de spelers spelen even in het donker. Mooi. Er wordt behoorlijk tot sterk geacteerd. Ook op de regie valt weinig aan te merken. Sober maar efficiënt. En toch gaat het met het stuk bergaf. Er wordt weinig gedaan met het gegeven. Aanvankelijk zijn er wat kleine conflicten, vooral dan tussen de oudere man en de verkoper, maar na verloop van tijd worden die conflicten  naar de achtergrond verdrongen en krijgen we de ene monoloog na de andere. Hier zitten wel wat aangename stukken tussen, maar als geheel heeft dit stuk weinig te bieden. Het gaat nergens naartoe en ook de acteurs kunnen dit niet redden. Bovendien kom je heel weinig te weten over de personages zelf. En dat maakt het des te moeilijker met hen mee te leven.

Kortom, een veelbelovend uitgangspunt waar verder heel weinig mee wordt gedaan. De acteurs doen hun best, maar krijgen te weinig materiaal om hun personage mee op te bouwen. En zo komen we tot een soort “tranche de vie” zonder begin en zonder einde. Achteraf hoorden we dat het stuk gegroeid is uit improvisatie en dat merk je.

Regie : Patrick Mahieu

Spel : Bas van Montfoort, Eva Declerck, Johan Bonte, Hilde Demeyere & Sabine Dekijvere

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s