Doornroosje (Stefan Vancraeynest) door Studio Zwevegems Teater

Welkom in de knotsgekke wereld van Studio ZT

10626526_838855462793636_7986126450205536049_n

😀 😀 😀 😦

Voor de derde keer op rij (na Aspoes en Robin Hoed) slaagt Studio ZT erin ons te overdonderen met hun eigentijdse versie van een klassiek sprookje. Deze keer was Doornroosje aan de beurt en ook zij kreeg een complete make-over. Studio ZT creëert haar eigen knotsgekke sprookjeswereld met eigentijdse invloeden. Als de koning voor zijn dochter een pool-party wil organiseren, dan mag dat maar onder haar voorwaarden. Het wordt een soort Tomorrowland voor sprookjesfiguren. Als je de glitter en glamour van Tomorrowland bekijkt dan is de link met de sprookjeswereld heel snel gelegd.

10717458_10152835693171178_503290224_n

Koning Pietro Paulo Minestrone wil een kind. Nu! Gelukkig wonen er in de tuin van het paleis zeven gekke tuinkabouters (of zijn het trollen) die de koning wel aan een kind willen helpen. Na een paar mislukte pogingen wordt Roza Van Doorn geboren, een zestienjarige puber met een eigen willetje. Er wordt een babyborrel georganiseerd waarop iedereen uitgenodigd wordt, behalve Klein Duimpje (omdat hij te klein is). Deze wil wraak en spreekt de alomgekende vloek uit. Doornroosje zal zich prikken aan… (ja, aan wat eigenlijk?) en daarna 100 dagen in slaap vallen (omdat 100 jaar wel heel erg lang is voor een theaterpubliek). Gelukkig zijn daar de voorvaderen om de boel recht te trekken (of toch niet?).

10726392_10152835693151178_624185029_n

Zoals u leest, blijft er van het oorspronkelijke verhaal van Doornroosje niet veel meer over. Stefan Vancraeynest verzamelde de ingrediënten van het bekende sprookje in zijn schrijvershoofd en maakte er een geheel eigen, knotsgekke cocktail van, met alle gevolgen van dien… Laat de boel dan ook nog eens regisseren door de bijzonder creatieve zoon van de schrijver, m.n. Simon Vancraeynest en je wordt ondergedompeld in een knotsgekke wereld waar de vierde wand meer dan eens doorbroken wordt en waar de wetten van de logica zwaar op de proef gesteld worden. Als je kiest voor humor, dan volgt er af en toe wel eens een flauwe grap, maar daar kunnen we mee leven. Als je een hele horde tieners op scène zet en iedereen iets wil laten doen, dan is het ook normaal dat niet alles even vlot overkomt. En dat het stuk twee dipjes kent, eentje voor en eentje vlak na de pauze, neem je er ook graag bij. Wat blijft over? Een bij momenten hilarische, bijzonder creatieve en onderhoudende voorstelling voor jong en oud. Het bouwen van het decor bij aanvang van het stuk was bijvoorbeeld een fantastische vondst, evenals de zwanen van de koninklijke vijver die altijd maar andere attributen dragen, de arrogante tuinkabouters, de voorvaderen (een hele dikke pluim voor de grime hier). Neem hierbij nog een  hele knappe belichting, het inventieve decor en het goeie spel van bijvoorbeeld de koning (hilarisch), Klein Duimpje (groots in al zijn kleinheid), een aantal tuinkabouters, een aantal van de voorvaderen en je krijgt een bijzonder genietbare voorstelling waar zoveel in gebeurt dat je wel een tweede kijkbeurt zou willen om zeker te zijn dat je alles wel gezien hebt. Alweer een knappe prestatie van Studio ZT waarvoor een dikke, dikke, dikke proficiat!

10723182_10152835693161178_750958200_n

Regie : Simon Vancraeynest

Spel : Klaas Neutens, Lisa Van Reeth, Bruno De Clercq, Floriaan De Groeve, Wouter Demeester, Janne Gabriël, Stan Gabriël, Fran Vanmarcke, Jenne Depraetere, Abigail Dewitte, Michèle Dobbelaere, Gien Goeminne, Flore Hautekiet, Manon Hiltrop, Elise Michielsens, Shauny Naessens, Margot Nollet, Niels Planckaert, Wannes Rebry, Emma Rodenbach, Kira Tolstych, Danielle Top, Jana Vandenbogaerde, Flore Vanhemmens, Maud Verhelst, Camille Dubois, Jasper Loosveldt, Ruben Verhelst, Emiel Cooman, Laura Declercq, Merel Desauw, Lieselot Faveere, Jasper Matthys, Sien Nouwyck & Tine Segaert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s