The drop

Vlaanderen boven

the-drop-poster-636-long

😀 😀 😀 😦

I had something once. I was respected. I was FEARED!

We zaten er al een tijdje op te wachten en hier is hij dan eindelijk, het langverwachte Amerikaanse debuut van Rundskop-regisseur Roskam met Mathias Schoenaerts in een belangrijke rol. Bob baat een café uit met zijn neef Marv. Het café wordt gebruikt als “Drop-bar”, een bar waar misdaadgeld witgewassen wordt. Als Bob zich op een dag ontfermt over een puppy, komt hij in een waar wespennest terecht… Net zoals Rundskop is The drop een karakterstudie pur sang. We maken kennis met Bob, een op het eerste gezicht wat schuchtere man, maar met veel meer diepgang dan je aanvankelijk zou denken. Tom Hardy is dan ook de echte ster van de film. Hij draagt de film in een voor hem a-typische rol. We zijn gewoon van Hardy te zien als krachtpatser (InceptionThe dark knight rises, Bronson, e.d.). Hier speelt hij echter zeer ingetogen, opvallend in zijn onopvallendheid. Een prachtprestatie, Oscarwaardig zelfs als je ’t mij vraagt.

James Gandolfini & Tom Hardy
James Gandolfini & Tom Hardy
Het moge duidelijk zijn dat Hardy de echte ster is van de film, maar hij wordt natuurlijk geflankeerd door een hoop talent, met op kop niet in het minst de helaas veel te vroeg overleden James Gandolfini. Hem zien we dan wel weer in een voor hem typische rol, maar hij speelt zijn rol met verve en laat ons achter met een leeg gevoel, wetende dat we hem nooit meer aan het werk zullen zien. Noomi Rapace krijgt wat te weinig “screentime” maar staat zeker haar mannetje tussen al dat mannelijk acteergeweld, met last but not least Mathias Schoenaerts. Minder krachtpatser dan we van hem gewoon zijn met heel veel dialoog in een quasi perfect Engels. En toch gaat er een constante dreiging uit van zijn personage. Telkens hij in beeld verschijnt, denk je dat er iets zal gebeuren. Chapeau voor de scenarist dat daar nooit aan toegegeven wordt. Tot op het eind waar je als toeschouwer een serieuze mokerslag in het gezicht krijgt.
Mathias Schoenaerts
Mathias Schoenaerts
En Roskam? Toegegeven, dit is geen Rundskop, maar wel een meer dan degelijk regiedebuut in Hollywood. Roskam heeft er zijn eigen film van gemaakt en slaagt er perfect in om de broeierige sfeer weer te geven van louche bars in Brooklyn, net zoals dat in Rundskop het geval was met de hormonenmaffia in Limburg. Er wordt goed geacteerd en alles wordt heel mooi in beeld gebracht, maar halverwege kent de film toch een klein dipje en dat is jammer. Dit heeft wellicht ook met het scenario te maken, maar misschien had de regisseur hier wel wat scènes kunnen schrappen. Langs de andere kant betekent dat natuurlijk ook dat je minder kunt laten zien van je hoofdpersonage. Kortom, zowel Roskam als Schoenaerts brengen het er meer dan degelijk vanaf. Het zou wel eens kunnen dat de overzeese carrière van beide heren nog niet ten einde is.
Noomi Rapace
Noomi Rapace

Van : Michaël R. Roskam

Met : Tom Hardy, James Gandolfini, Noomi Rapace & Mathias Schoenaerts

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s