Joe

Het harde leven in het zuiden van de US

joe-poster

😀 😀 😀 😦

Nicolas Cage eindelijk nog eens in grote doen. Eindelijk speelt hij nog eens een mens van vlees en bloed en niet een of andere machinegeweer-hanterende actieheld die zich al schietend een weg baant door exploderende decors. In deze film speelt hij de titelrol. Joe is een ex-bajesklant die chef is van een groepje zwarten die samen met hem bomen doden. Op een dag maakt hij kennis met Gary, een tiener uit een marginaal gezin. Moeder op de rand van de waanzin, een zus die niet meer spreekt en een tirannieke vader wiens handjes nogal los staan. Joe geeft de jongen werk en ziet in hem hoe hij zelf was toen hij tiener was. Tegen wil en dank wordt hij een soort vaderfiguur voor de jongen.

Tye Sheridan & Nicolas Cage
Tye Sheridan & Nicolas Cage
Het schitterende spel van beide hoofdacteurs zorgt ervoor dat je meegesleept wordt in dit tragische verhaal. Joe doet er alles aan om niet terug in de gevangenis te belanden, maar zijn karakter helpt hem hierbij niet altijd. Zeker niet als een of andere idioot het in zijn hoofd haalt een soort wraakactie te beginnen tegen Joe en daarbij ook Gary betrekt. Cage speelt die dualiteit schitterend en zet een bijzonder geloofwaardig personage neer. De acteur die de vader speelt, was naar verluidt een zwerver die ze van straat geraapt hebben en aangeboden hebben om de rol van de vader op zich te nemen. Hij stemde toe en speelt zijn rol ook voortreffelijk. Een paar maanden na de opnames werd hij dood teruggevonden langs de straat.
Nicolas Cage
Nicolas Cage
Het verhaal op zich heeft weinig om het lijf en het middenstuk had toch een stuk korter gekund. Maar de sfeer die gecreëerd wordt door de makers, is fantastisch. Je voelt de miserie waarin die mensen dag in dag uit moeten leven. Het desolate landschap onderstreept ook nog eens het tragische verhaal van deze eenzaat met een missie. De film doet vaak denken aan Mud en niet alleen omdat Tye Sheridan in beide films meespeelt. Je zou Joe kunnen zien als de grimmige tegenhanger van Mud, maar dat zou deze Joe misschien te veel eer aandoen. Toch blijft dit een prachtige schets van een personage die met zichzelf in het reine probeert te komen en hiervoor toch bepaalde offers zal moeten brengen.
Tye Sheridan
Tye Sheridan

Van : David Gordon

Met : Nicolas Cage, Tye Sheridan, Gary Poulter, Ronnie Gene Blevins & Adriene Mishler

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s