14-18 (Frank Van Laecke & Allard Blom) door Studio 100

Duizend bommen en granaten

Affiche 14-18

😀 😀 😀 🙂

Toegegeven, dit is het schoolvoorbeeld van wat men noemt “brood en spelen”. Zoethouders om het grote publiek te entertainen, het hedendaagse equivalent van de gladiatoren in het colosseum. Dit alleen natuurlijk voor wie niet van voetbal houdt. Maar als het entertainment en spektakel van dit niveau oplevert, dan mag dat voor mij. Je neemt als het ware plaats in een teletijdmachine en je wordt meegenomen naar het jaar 1914, het jaar waarin de grote oorlog losbarstte. En aan het eind van de voorstelling word je bijna letterlijk teruggebracht naar 2014 als de tribune zich nog maar eens op gang trekt en achteruit rijdt om je een blik te gunnen op de indrukwekkende cast die deze musical bevolkt.

Decor 14-18

Zelfs als u het fantastische Soldaat van Oranje zag, dan moet u dit gaan bekijken. Qua spektakelwaarde scoort 14-18 minder, maar dat wordt ruimschoots goegemaakt door de prachtige decors (die in hun eentje lijken voort te bewegen en in een machtige choreografie zichzelf omvormen tot ruïnes, een boom (die het thuisfront symboliseert) of zelfs een heuse stuwdam), het sublieme spel van de acteurs met Jonas Van Geel, Bert Verbeke & Maaike Cafmeyer op kop, de prachtige zangstemmen met Jelle Cleymans op kop en het oogverblindende spektakel (op een bepaald moment loopt zowat de hele cast over de scène, paarden rennen over en weer, auto’s rijden de scène op en overal zien we ontploffingen). Prachtig gewoon!

14-18 kids
De Kids

En ja, de rol van Jo De Meyere gaat wat verloren in al dat geweld, Jelle Cleymans houdt zich met moeite staande tussen Jonas Van Geel en Bert Verbeke, maar zingt dan weer de pannen van het dak en Peter Van De Velde heeft nu net één keer te veel de boze meneer gespeeld. Maar laat u hierdoor niet afschrikken. Dat is detailkritiek. Er valt genoeg te beleven. Het simpele, maar aandoenlijke verhaal, neemt je mee en geeft je nu eens een lach en dan weer een traan. Veel meer dan dit moet een voorstelling eigenlijk niet zijn. Wat mij betreft, entertainment van de bovenste plank.

14-18 (deel cast)
Jonas Van Geel, Peter Van De Velde, Jelle Cleymans & Lander Depoortere

Regie : Frank Van Laecke

Spel : Jelle Cleymans, Lander Depoortere, Jonas Van Geel, Bert Verbeke, Free Souffriau, Maaike Cafmeyer, Jo De Meyere, Louis Talpe, Peter Van De Velde, Jan Schepens, Alexander Metselaar, Hilde Norga, James Cooke, Floris Devooght, Pieter Klinck, Nathalie De Mey, Jasmine Jaspers, Dirk Bosschaert, Nordin De Moor, Dimitri Verhoeven & Leendert De Vis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s