De Behandeling

Intens en beklijvend!

De behandeling (poster)

😀 😀 😀 🙂

En de trol is uit zijn boom gekomen en heeft hem meegenomen.

Ingrid De Vos
Ingrid De Vos

Dat de Vlaamse film aan een serieuze opmars bezig is, hoeven we u wellicht niet meer te vertellen. Jan Verheyen haalt in dit artikel een aantal redenen aan waarom dat zo is. Eén van die redenen is meteen ook een hele belangrijke, met name dat de kwaliteit van onze films alleen maar beter wordt. Bewijs daarvan de oscarnominaties voor Rundskop en The Broken Circle Breakdown, alsook het commerciële succes van De Zaak AlzheimerLoft of Het Vonnis. Hans Herbots stond nu niet meteen in mijn lijstje van beste Vlaamse regisseurs. Zijn vorige films of series behoren niet tot mijn favoriete Vlaamse films of series van de laatste jaren. Met De Behandeling bewijst hij echter dat hij wel weet hoe hij een film moet maken.

Geert Van Rampelberg en Ina Geerts
Geert Van Rampelberg en Ina Geerts

Voor het eerst waagt een Vlaamse regisseur zich aan een onvervalste thriller (als we miskleun Alias even buiten beschouwing laten). Hij doet dat met verve. Het gebruik van heel veel close-ups en de donkere fotografie van Frank Van Den Eeden zorgen voor een constant dreigende sfeer. De film vertelt het verhaal van Nick Cafmeijer, wiens broertje als kind verdween en hoogstwaarschijnlijk in handen viel van een pedofiel. Dit laatste is echter nooit bewezen. Cafmeijer is dit nooit te boven gekomen heeft hier een serieus trauma aan over gehouden. Hij wordt op een nieuwe zaak gezet, die wel eens verband zou kunnen houden met de zaak van zijn broertje. Een indringer gijzelt gezinnen en ontvoert de kinderen. Daarnaast volgen we ook het verhaal van “De Trol”, een pedofiel die kinderen begluurt vanuit de bomen. Van Rampelberg is schitterend in de hoofdrol. Hij weet perfect de verbetenheid van de flik te vertolken, die worstelt met een joekel van een jeugdtrauma. Ook Van Malder en Van Assche zijn perfect gecast.

Geert Van Rampelberg
Geert Van Rampelberg

De film ziet er bovendien fantastisch uit en biedt je een intense rit die beklijft van begin tot eind en die erin slaagt je aandacht vast te houden tot de laatste minuut. Films als The Silence Of The Lambs of Seven zijn duidelijk een voorbeeld geweest voor Herbots, maar toch slaagt hij erin om hier zijn eigen draai aan te geven en de Vlaamse eigenheid te bewaren. Gevoelige kijkers zouden deze film beter links laten liggen, maar wie wil genieten van een spannende thriller met een fantastische hoofdrolspeler en een slechterik waar heel veel Hollywoodslechteriken jaloers zouden op zijn, die rept zich maar best als de bliksem richting de dichtsbijzijnde bioscoop.

Van : Hans Herbots

Met : Geert Van Rampelberg, Ina Geerts, Laura Verlinden, Dominique Van Malder, Johan Van Assche, Tibo Vandenborre & Michael Vergauwen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s